13 juni 2014

Raadsvragen Bibliotheek Deurne

Geacht college, presidium,


Gelet op de informatie welke ons bereikt over de ontstane situatie met betrekking tot de vestiging van de Bibliotheek richten wij ons tot het college van Burgemeester en Wethouders met onderstaande vragen, en daarnaast tot het presidium met het verzoek nog voor 1 juli een extra commissievergadering te beleggen aangaande de bibliotheek .

1) Wat is de reden voor de wethouder om een meerderheid van de commissie te negeren en strak vast te houden aan de 250.000 euro?

2) Kan het college ons informeren over de acties welke zijn toegezegd in de commissievergadering van 14 mei j.l. :

- met betrekking tot de huisvesting van de bibliotheek ( wat hebben de contacten met BOW/Bergopwaarts opgeleverd?; wat zijn de consequenties van de mogelijke huisvesting in CCD?);

- met betrekking tot de realisatie van het in de commissie onderschreven accoord tussen Bibliotheek bestuur en werkgroep behoud de bibliotheek;

- met betrekking tot de financiële consequenties van het voorgaande.

3) Kan het college ons informeren over de voorbereidingen welke in het verleden (met Questum) zijn, en heden (Questum en LEV groep) worden getroffen met betrekking tot een aanbestedingsprocedure voor de bibliotheekfunctie. zulks in relatie tot de uitdrukkelijke voorkeur van een meerderheid van de fracties naar het behoud van de subsidierelatie met bibliotheek Helmond-Peel.

4) Kan het college ons informeren over de financiële risico's van afbouw van de subsidierelatie ingeval een aanbestedingsprocedure wordt voortgezet tegens de wens van de commissie.

5) Kan het college ons informeren hoe de frictiekosten zoals deze voorzien worden (vraag 3) in verhouding staan tot de extra financiële inspanningen welke worden gevraagd bij realisatie van het plan van de Bibliotheek HP en de werkgroep behoud de bieb.

6) Hoe denkt het college -gegeven het met DKOEK na te streven ideaal - in de gecreëerde omstandigheden de Deurnese samenleving nog te motiveren en in het bijzonder de uit de bevolking ontstane werkgroep behoud de bieb?

7) Gezien de ontstane commotie lijkt het ons zinvol een extra commissie vergadering met dit als agendapunt in te lassen voor 1 juli 2014 (begrotingsraad). Is de wethouder hiertoe bereid?


namens de fracties van. CDA Deurne, Transparant Deurne en Progressief Accoord/Groen Links.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.