20 mei 2015

Raadsvragen over Zuidelijke Omlegging

Afgelopen zaterdag lazen we in het Eindhovens Dagblad: "Gemeente Deurne krijgt flinke tik op de vingers". Het blijkt over de zuidelijke omlegging te gaan. Na lange stilte moeten we opnieuw uit de krant de stand van zaken vernemen. De laatste informatie stamt van 12 december 2014 (RIB-NL-1453) waarin o.a. uitgebreid stil wordt gestaan bij de naamgeving van de zuidelijke omlegging en daarnaast de volgende beperkte passage is opgenomen over de onteigening:

RIB-NL-1453: Onteigening:

Om de aanleg van de Zuidelijke Omlegging af te ronden dient nog één gedeelte van een perceel verworven te worden. De administratieve onteigeningsprocedure is afgerond. Wij hebben begin december de Rechtbank Oost-Brabant een verzoekschrift gestuurd om tot vervroegde onteigening over te gaan. Bovendien is een finaal bod gedaan aan de eigenaren van de grond om onteigening te voorkomen.

Op 2 april werden we ook al door het ED geïnformeerd dat er nog een poging ondernomen moest worden in de onteigeningszaak.

1. Waarom zijn wij als raadsleden niet meer geïnformeerd over de status van de onteigening sinds 12 december 2014 en moeten we dit uit de krant lezen op 2 april en 16 mei 2015?

2. In RIB 1453 lezen we dat er snel vorderingen te verwachten zijn. Heeft u in de afgelopen 4,5 maand aan zien komen dat het anders zou kunnen uitpakken? En zo ja wat heeft u hierop ondernomen?

3. In de krant lezen we dat dit soort procedures zelden fout lopen voor een gemeente. Wat is er procedureel niet goed gegaan en had dit voorkomen kunnen worden?

3. Wat betekent de uitspraak voor de verwachte datum dat zuidelijke omlegging gereed is?

4. Heeft de uitspraak ook financiële consequenties in dit dossier? En zo ja, waar praten we dan over?

De vragen werden direct vrijdag bij de griffiemail beantwoord echter deze antwoorden zijn totaal nietszeggend. Er zal toch (dan maar op een later tijdstip) helderheid moeten komen over hoe dit gelopen is om onze controlerende taak goed uit te kunnen voeren.

Lees hier de antwoorden: RV-1523

CDA Deurne

Leo Cuijpers

Fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.