12 mei 2017

Stikstof: afspraak is afspraak

De fractie van het CDA heeft in de raadsvergadering van 11 mei een motie ingediend om de provincie op te roepen zich aan de afspraken te houden. Deze motie is aangenomen door de gemeenteraad. De provincie heeft in een convenant met onder meer het landbouwbedrijfsleven vastgelegd dat veehouders de uitstoot van stikstof uit hun stallen vóór 2028 fors moeten hebben verminderd.

Fractielid Koenraad van Eersel: "Zoals iedereen weet vergen aanpassing van stallen kostbare investeringen. Dergelijke investeringen moeten haalbaar zijn en moeten passen binnen de financiële mogelijkheden om de huisvesting van het vee te verbeteren en te verduurzamen. Daar is tijd voor nodig. Het convenant, zoals opgesteld was, is voorzien van een overgangsperiode die aansluit bij het investeringsritme. Echter Gedeputeerde Staten is van plan om de Verordening stikstof eenzijdig te wijzigen, waardoor aanpassingen voor stallen ouder dan 15 jaar moeten zijn uitgevoerd vóór 2020, dus vanaf nu binnen nog geen 3 jaar."

Een dergelijke korte termijn zal er toe leiden dat veel, vooral traditionele familiebedrijven het niet meer redden en vervroegd zullen moeten stoppen, hetgeen veel veehouders en hun gezinnen zal treffen. Zeker omdat veel van de betrokken bedrijven ook nog een zware financiële verantwoordelijkheid hebben naar aanleiding van de asbestproblematiek. Het CDA is dan ook blij dat de gemeenteraad de motie heeft aangenomen en hiermee de provincie oproept om zich aan de afspraken te houden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.