14 september 2017

Aandachtspunten voor groenbeheer

Tijdens de raadsvergadering van 14 september is het groenbeheer geëvalueerd. Fractielid Koenraad van Eersel droeg daarbij de volgende punten aan:

1. De steekproef resultaten van 2017 zien er goed uit, natuurlijk geholpen door ofwel mede dankzij de gunstige weersomstandigheden van dit jaar. Echter wat vergelijken erg lastig maakt is dat de referentie / meet / controleperoide van 2016 en 2017 verschillen. Hierdoor is een eerlijk en goed vergelijk (erg) lastig. Immers onkruid groeit op verschillende momenten in het jaar anders. Beter zou zijn om voor alle jaren de steekproeven in dezelfde maand te houden.

2. Gezien eerder gestelde vragen en opmerkingen door de gemeenteraad omtrent het onderhoud van de bermen is het CDA van mening dat dit echt beter moet. Momenteel blijkt het te vrijblijvend te zijn. Om meer grip te krijgen op de bermen lijkt ons daarom goed om ook de bermen op te nemen in de beheersplannen. En voor de bermen ook een beeldkwaliteitsplan op te stellen. Graag zien wij het (raads)voorstel m.b.t. de bermen spoedig tegemoet.

3. Borstelen en onkruid branden resulteren nog lang niet tot het gewenste effect. Hier moet vanuit de gemeentelijke organisatie heel hard aan gewerkt worden om de onkruiddruk onder controle te krijgen. Zo mogelijk moet bestrijding met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen (her)overwogen worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.