28 november 2020

CDA-fractie uit zorgen energievoorziening Beljaart

De energievoorziening in de wijk De Beljaart is al lange tijd een groot zorgpunt. Al meerdere jaren heeft het op de agenda van de gemeenteraad gestaan. En zeker niet als een successtory. 

Ook donderdag 26-11 stond het op de agenda van de gemeenteraad: “Stand van zaken Beljaart fase 1 – Eteck”.  Eteck is de onderneming die het Warmtesysteem beheert.

De wethouder deelde mee dat er aanstaande maandag, 30 november, een overleg met de bewoners is, en daarna op 9 december, een overleg met bewoners, gemeente en Eteck. Zij gaf daarbij aan dat de geplande proefspoeling van de leidingen verplaatst is naar het jaar 2021, na het komende stookseizoen en sprak vertrouwen uit in een goede oplossing.

Het CDA was hier niet gerust op. André Vonk gaf aan dat de fractie ook met bewoners heeft gesproken, en dat er nog steeds grote problemen zijn: regelmatig komt het voor dat er geen warm water is, binnenhuisinstallaties die niet meer werken door vervuiling in het systeem, lawaai door leidingen die kloppen, en leidingen die klappen en gaan lekken.

Hij vernam dat het installatiebedrijf dat de werkzaamheden voor Eteck uitvoert, overweegt te stoppen. Ook de vorige installateur (Feenstra) zou geen belangstelling meer hebben. Je kon Vonk horen denken: Wie gaat dit dan doen?

Eteck zou tevens aan bewoners (gaan) adviseren om de automatische incasso te stoppen, en voortaan maandelijks te gaan betalen “onder protest”.

Vonk citeerde opmerkingen die bewoners vernamen op vragen aan de installateur. “Het systeem, zou zo vervuild zijn dat er maar een echte oplossing is, en dat is een gasaansluiting.” Dat is dan de omgekeerde weg van gas eruit, maar het zou juist “gas erop" moeten zijn voor de oplossingen.

Het CDA is daarom heel bezorgd voor de betreffende bewoners, en uitte ook de zorgen naar de gemeente. Wat is de rol van de gemeente, nu zij destijds vergunning heeft verleend aan Eteck en haar rechtsvoorgangers? Kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld? Op die laatste vraag reageerde de wethouder door te stellen dat de gemeente niet verantwoordelijk is. Dat het systeem ‘an sich’ niet goed zou zijn, daar heb ik niks van gehoord, zo stelde de wethouder.

De CDA fractie bleef en is nog steeds bezorgd en blijft aandacht vragen voor een goede en adequate toekomstigbestendigde oplossing.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.