17 februari 2022

CDA kandidaat Wouter de Zwart over aandacht voor onze kernen en wijken

Het CDA Dongen – ’s Gravenmoer zet in op behoud van de leefbaarheid met onze evenementen, onze vrijwilligerscultuur, onze ondernemers, onze agrariërs, onze toeristenbranche, onze sport en onze cultuur. Maar onze dorps- en wijkraden mogen daar niet bij ontbreken. Dorps- en wijkraden spelen een belangrijke rol bij de leefbaarheid in Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart, waarbij inwoners inbreng kunnen leveren over wat zij belangrijk vinden in de kern of wijk waar ze wonen.

“Dorpswethouder”
Dongen wordt wel gezien als ‘hoofdvestiging’ van onze gemeente. Daardoor is des te meer nodig om aandacht te houden voor de kernen ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart. Er wonen weliswaar minder mensen dan in Dongen, maar het gaat wél om een groot gebied met een andere problematiek. Er spelen grote vraagstukken op het gebied van ruimtelijke omgeving, landbouw, verkeer, wonen, criminaliteit en onderwijs. Een ‘dorpswethouder’ die speciaal belast is met kernaangelegenheden en als aanspreekpunt hiervoor functioneert, kan een positieve bijdrage leveren aan oplossingen voor de vraagstukken.

Dorps- en wijkraden
Als voorzitter van de Dorpsraad Klein-Dongen-Vaart weet ik hoe een actieve groep inwoners het verschil kan maken. Daarom wil het CDA voor elke wijk en kern blijven inzetten op een actieve wijkraad met betrokken inwoners die zich gehoord voelen. Zeker nu de druk op vrijwilligers steeds meer toeneemt kunnen hier zorgpunten ontstaan. Het CDA wil een herkenbaar ‘wijkfonds’ als hulpmiddel bij het in stand houden van onze dorps- en wijkraden. Zodoende kunnen eigen projecten gefinancierd worden om de leefbaarheid van de kern of wijk te vergroten.

Walk & Talk in Klein-Dongen-Vaart
Eind 2021 hebben wij, in samenwerking met de Heemkundekring "Des Graven Moer", onze eerste Walk & Talk georganiseerd. Aanstaande zaterdag zullen wij met Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen een ronde door Klein-Dongen-Vaart maken. We gaan graag met u in gesprek over thema’s in de kern. De wandeling start om 13:30 uur bij de St. Hubertuskerk in Dongen Vaart. Er is ruimte voor een kop koffie en thee.

Namens het CDA Dongen – ’s Gravenmoer,
Wouter de Zwart
CDA kandidaat (#6)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.