04 oktober 2017

Anneke Sprong brengt bezoek aan Eerste Kamer

Anneke Sprong heeft op woensdag 13 september namens het CDAV-Brabant een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer en als surplus hebben wij de Ridderzaal ook mogen bezoeken.
Ons werd verteld door Eerste Kamerlid en CDAV-Brabant lid,Sophie van Bijsterveld, dat het uitzonderlijk was maar zij had voor elkaar gekregen dat wij vlak voor Prinsjesdag de Ridderzaal mochten bezoeken. Het was prachtig om te zien dat de opstelling van de stoelen helemaal klaar stonden want na Prinsjesdag worden de stoelen weer voor een jaar opgeruimd.
Nadat we genoten hebben van de lunch in de Noenzaal in het gebouw van de Eerste Kamer was er in de Noenzaal de deur te zien waarachter Johan de Witt een geschiedenis schreef die voor hem niet goed afliep. Hoe dichtbij kan de Nederlandse geschiedenis komen!

In de Eerste Kamer heeft Sophie van Bijsterveld ons verteld over:

- Welke plaats heeft de Eerste Kamer in het Staatsbestel?
De Eerste Kamer bestaat al vanaf het jaar 1815.
De Eerste Kamer wordt ook wel 'Chambre de Reflexion' genoemd, als buffer tegen de 'waan van de dag'. Vergeet niet de belangrijke functie als 'checks and balances'.
Toch is het bestaan van de Eerste Kamer vanaf het begin omstreden.
Voor het jaar 1848 werden de Eerste Kamerleden benoemd door de Koning, na 1848 gekozen door de leden van de Provinciale Staten.
De Eerste Kamer houdt zich bezig als medewetgever bij het aannemen of verwerpen van wetsvoorstellen.

 De Eerste Kamer is van 'het gehele Nederlandse Volk', samen met de Tweede Kamer.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.