25 september 2021

CDA wil monument voor slachtoffers hotelbrand Silveren Seepaerd

Een tijd geleden benaderde een inwoner mij met de vraag of de gemeente iets doet nu het bijna 50 jaar geleden is dat de ingrijpende brand in hotel 't Silveren Seepaerd plaatsvond. Op 28 september 1971 brak er brand uit in het luxe hotel aan het Stationsplein in Eindhoven. 11 van de 86 hotelgasten kwamen om het leven, negentien mensen raakten gewond. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik als 25-jarige nog nooit gehoord had van deze ramp. Maar door het bericht ben ik mij erin gaan verdiepen en heb ik vele verhalen hierover gelezen. Die raakten mij.  

Ik ben vervolgens in gesprek gegaan met een aantal betrokkenen, zoals de echtgenote van de toenmalige directeur, verschillende brandweerlieden, de mensen van het brandweermuseum, een documentairemaker en andere inwoners. Met hen heb ik gesproken over de brand, hoe zij dat ervaren hebben en hoe ze erop terugkijken. Allemaal zeer indrukwekkend. 

Ik heb hen ook de vraag gesteld of ze het belangrijk vinden dat er vanuit de gemeente aandacht komt voor deze vreselijke gebeurtenis, helemaal nu het 50 jaar geleden is. Allemaal vinden ze het goed en nodig dat er een monument komt als herdenking, herinnering en eerbetoon aan de omgekomen slachtoffers, de nabestaanden, de brandweerlieden en andere betrokkenen. Zo’n grote ramp mag namelijk niet vergeten worden. Het is belangrijk dat dit verhaal in leven wordt gehouden. Het heeft bij veel mensen een levenslange impact gehad en tegelijkertijd zijn jonge generaties onbekend met het verhaal. Het is belangrijk dat wij die geschiedenis van onze stad, ook de zwarte pagina’s, blijven vertellen aan volgende generaties. Dat verdient een blijvende herinnering in Eindhoven. Of dat een plaquette, tegel of monument moet zijn, dat is voor latere invulling. 

Nu het volgende week 50 jaar geleden is, wil ik, met ondersteuning van de direct betrokkenen van deze ramp, ervoor pleiten dat wij in de stad een blijvende fysieke herinnering hiervoor inrichten. Daarvoor ben ik al in gesprek gaan met de burgemeester. Hij vindt het een mooi initiatief, staat er persoonlijk achter en wil graag kijken hoe we hier op een mooie manier invulling aan kunnen geven. Wordt vervolg!

Remco van Dooren, raadslid CDA Eindhoven 

Foto: Omroep Brabant

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.