29 november 2018

Gast van de Raad

Zwarte Piet, discriminatie en een vuurwerkverbod: het leek wel alsof de gemeenteraad wat hete hangijzers had bewaard voor deze editie van Gast van de Raad. Het resulteerde in een spannende kennismaking met de Eindhovense politiek.

De avond begon met een gezamenlijk eten waarna raadsleden Christo Weijs en Remco van Dooren een uitleg gaven over de gemeenteraad. In een half uur gaven zij een korte introductie in onder andere de zetelverdeling, de terminologie (wat is een motie eigenlijk?) en de begroting van de gemeente.

Hierna ging een deel van de groep mee naar het CDA-onderdeel van de avond. Daar volgde een korte introductie in de beginselen van het CDA en werd verteld welke activiteiten het CDA Eindhoven zoal organiseert. Hierbij was vooral ruimte voor vragen aan onze fractievoorzitter Linda Hofman en commissieleden Anneke Sprong en Marianne Buenen.

Gast van de raad Ruud (30) vond het een interessante en leerzame avond: ‘Een mooie doorsnede van CDA Eindhoven kwam voorbij: raadsleden, bestuursleden en leden van het campagneteam. Hierdoor heb ik een goed beeld gekregen van hoe de partij werkt.’

‘Super gezellig, leuke mensen en interessante onderwerpen’, aldus Soekena (20). ‘Leuke mix van allerlei soorten mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. Ik hoop echt dat er meer activiteiten georganiseerd gaan worden.’

Gezien de tot de verbeelding sprekende onderwerpen bleven velen gasten tot laat de raadsvergadering bijwonen die uiteindelijk tot 0:00 duurde. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.