30 oktober 2018

Pak afval naast container aan met kunstgras en bloemetjes

Tijdens de behandeling van de begroting 2019 heeft de CDA-fractie aandacht gevraagd voor het vele afval dat vaak naast de ondergrondse container wordt geplaatst in plaats van dat het erin wordt gegooid. Hierdoor gaat het afval gaat stinken, trekt het ongedierte aan en verpaupert het straatbeeld. Het levert voor inwoners een hoop ergernis op.

Bloemen
De gemeente Eindhoven is niet de enige met dit probleem. Raadslid Remco van Dooren zag dat een aantal gemeentes een pilot is gestart om onbewust gedrag te sturen door kleine aanpassingen te doen in het straatbeeld. Zo zijn afvalcontainers voorzien van een fleurig kunstgrastapijtje met bloemetjes. Op de grond voor de container staat beschreven wat omwonenden moeten doen met afval dat niet in de ondergrondse bakken past. En wat blijkt: na de eerste maand van de proef daalde de hoeveelheid afval rond de aangeklede vuilcontainers met 75 procent – en na drie maanden zelfs met 85 procent. Ook waren inwoners blij met het verbeterde straatbeeld.

Pilot
Het CDA vindt dit niet alleen een positieve oplossing voor het probleem, het bespaart ook nog eens flink op de ophaalkosten. We hebben het college gevraagd of zij dan ook bereid is om in een buurt met grote overlast van afval rondom ondergrondse containers een pilot op te laten zetten om deze containers op te fleuren met kunstgras en bloemetjes. De wethouder van Duurzaamheid en Openbare Ruimte, Jan van der Meer, heeft toegezegd dit idee mee te nemen. Afvalverwerker Cure is namelijk ook al bezig met een proef voor afvalbakken. Het CDA is benieuwd naar het resultaat!

Zie hier foto's van de opgefleurde containers van de pilot in Rotterdam

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.