19 november 2022

SME Armoede debat 2022

Donderdagavond 17 november 2022 vond het jaarlijks armoededebat georganiseerd door Samenwerkingsverband Minima Eindhoven (SME) plaats en CDA Raadslid Sanne Franssen was daarbij. Tijdens deze avond werd stilgestaan bij het thema ‘Bestaanszekerheid’ door verschillende sprekers, waaronder wethouder Saskia Lammers, en een volle zaal met actieve en betrokken deelnemers (inwoners, ervaringsdeskundigen, raadsleden, professionals en vrijwilligers).

 Er werd blootgelegd waar hulpzoekende inwoners tegenaan lopen in hun zoektocht naar (financiële) ondersteuning. Inzetten op drempels weghalen, vereenvoudiging en vergroten van onderling vertrouwen was de boodschap tijdens het debat. Het is goed om te zien dat dit belangrijke onderwerp leeft onder al deze betrokken personen, organisaties en de gemeente Eindhoven en er grote bereidheid is om samen aan de slag te gaan om naar oplossingen te zoeken.

Het CDA Eindhoven vindt het belangrijk dat de toegankelijkheid voor hulp wordt vergroot. Ook pleit CDA raadslid Sanne Franssen ervoor dat er wordt inzet om de drempels binnen gemeentelijke hulploketten zoveel mogelijk af te breken. Armoede brengt vaak eenzaamheid en isolatie met zich mee. Juist daarom is het belangrijk dat we naar elkaar omkijken en oog hebben voor elkaar. Je kan al het verschil maken door eens aan je opa, oma buurman of buurvrouw te vragen of zij al de energietoeslag hebben aangevraagd en hen te helpen met de aanvraag daarvan. Meer wij, minder ik. Samen komen we zoveel verder.                                                   

Binnen het SME bestaan er verschillende werktafels die zich richten op armoede in specifieke doelgroepen, zoals kinderen/jongeren, ouderen, dak- en thuislozen, migranten en werkende armen. Deze werktafels bestaan uit betrokken inwoners van Eindhoven, die samenkomen en zich bezig houden met vraagstukken op het gebied van armoedebestrijding. De verschillende werktafels zoeken nog nieuwe deelnemers die affiniteit hebben met een of meerdere specifieke doelgroepen en zich bij een werktafel zouden willen aansluiten.

Wil je meer info rondom SME of wil je je graag aansluiten bij een werktafel?  Kijk dan op https://www.sme-eindhoven.nl/ of stuur een mail naar [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.