25 november 2017

Tijd voor een Eindhovens stadsmuseum

Opiniestuk in het Eindhovens Dagblad

De gemeente moet zich sterk maken voor een vaste plek waar iedereen meer te weten kan komen over Eindhoven. Dat vindt Niels Groot, schrijver van dit opiniestuk. Hij is kandidaat-raadslid voor het CDA Eindhoven.

De Dutch Design Week en Glow hebben onderstreept dat Eindhoven een stad van vooruitgang is. Eindhoven heeft een speciale positie veroverd in de wereld van de hightech industrie en design. De economische groei is groot en de bestuurlijke blik is gericht op de toekomst. Maar wat is die vooruitstrevende stad nu echt, vragen oude en nieuwe inwoners zich af. Wat is de oorsprong van Eindhoven, wat is zijn unieke karakter en wat zijn de zaken die de stad echt speciaal maken? Philips heeft een grote rol gespeeld, maar er is natuurlijk meer. Daarom is het voor de gemeente tijd om na te denken over een permanent stadsmuseum. Een vaste plek waar iedereen meer te weten kan komen over het verleden, heden, maar ook de toekomst van onze stad.

Terwijl Eindhoven op diverse vlakken excelleert, worden wij qua cultuur en geschiedenis door velen als het lelijke eendje van de vijf grote steden gezien. Bijna verwijtend wordt door bestuurders en cultuurbobo's gezegd dat onze archeologie, geschiedenis, oudere kunst en monumenten niet boeiend zijn. Philips zou het enige interessante zijn.

Dit gebrek aan kennis heerst ook bij het huidige stadsbestuur en dat heeft flinke gevolgen. Het oude semi-officiële stadsmuseum Kempenland is in 2012 gesloten. Zijn opvolger Eindhoven Museum doet met beperkte middelen zijn best om het Eindhovens verleden en de stadscollectie van Museum Kempenland te ontsluiten met tijdelijke tentoonstellingen op wisselende locaties. De gemeentelijke archeologische dienst kent niet echt een beter lot. Met de waardering en bescherming van oude gebouwen is het ook niet geweldig gesteld. Enkel vooruitkijken en design zijn belangrijkEindhoven hoeft zich niet te schamen voor zijn verhaal. Archeologische vondsten uit verschillende periodes zijn wijd bekend binnen de Nederlandse archeologie, zoals de opgraving van de Catharinakerk. Historische bronnen vertellen over een turbulenter verleden dan dat van andere grote Nederlandse steden, die geen periode van plunderingen, ongekende onderdrukking en armoede hebben gekend zoals Eindhoven tijdens de Gouden Eeuw. Daarbij heeft geen van deze steden een spectaculaire wedergeboorte gekend zoals Eindhoven door Philips. En wie weet dat de koning zich baron van Eindhoven mag noemen?

Maar waar vind je dat verleden? Voor zowel inwoners als bezoekers is er behalve de Philipsgebouwen weinig over te vinden. Terwijl er zoveel verleden in Eindhoven zichtbaar is. Je moet het alleen leren zien en waarderen. Zowel de collectie archeologie als de collectie van Eindhoven Museum zou geen topwerken bevatten. 'Dat is allemaal ouwe troep', wordt gekscherend gezegd. Die objecten vertellen wel het fascinerende verhaal van onze stad. Gelukkig is het historisch besef in Eindhoven sterk aanwezig bij verschillende organisaties en vrijwilligers, deels verzameld in het Erfgoedhuis. Alleen er is geen centrale en toegankelijke plek waar we hun kennis kunnen benutten om te laten zien hoe Eindhoven uitgegroeid is tot het wonder dat ze nu is.

Daarom wil het CDA dat het gemeentebestuur zich gaat inzetten voor een permanent stadsmuseum, in wat voor vorm dan ook. Dit zal ons helpen het Eindhovense verleden te kennen, te waarderen en te beschermen en zo een goede basis te leggen voor begrip van ons heden en onze toekomst. Zou bijvoorbeeld in het nieuwe initiatief van het Evoluon geen perfect plek(je) zijn voor een stadsmuseum?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.