03 januari 2022

Richt regionaal ontwikkelbedrijf woningbouw op

Het tekort aan betaalbare woningen is in Eindhoven en de hele regio een groot probleem. Al jarenlang proberen de gemeenten rondom Eindhoven (Stedelijk Gebied Eindhoven) via samenwerking het woningtekort in te gaan lopen. Met regelmaat wordt overleg gevoerd over programma’s en planningen. Ondanks veel goede wil van bestuurders en inzet van ambtenaren lukt het helaas niet om de afgesproken aantallen te behalen. Allerlei obstakels zoals tekorten aan bouwlocaties, lange procedures, hogere kosten en zo zijn hieraan debet.

Het nieuwe afsprakenkader Wonen van het SGE dat in december jongsleden behandeld is, betreft een actualisering van het oude kader uit 2017. Dat is nodig omdat de woningmarkt verder veranderd (lees: verslechterd) is. Bestuurders uiten zich positief over hun eigen aanpak, maar feitelijk is er geen verandering van werkwijze. Dat baart het CDA veel zorgen.

Op 21 december jongsleden heeft CDA-raadslid Rob Gordon ingebracht dat een andere aanpak nodig is. Niet alleen samen overleggen maar ook samen investeren. Kansen benutten zodra die zich voordoen. Vrijkomende panden en locaties kopen en reserveren voor betaalbare woningbouw.

Om risico’s te mijden kan een Regionaal Ontwikkelbedrijf Wonen worden opgericht met geld vanuit Provinciale, Rijks- of Europese fondsen.  Die werkwijze is in onze regio heel bekend. Immers, voor de economische ontwikkelingen zijn eerder al NV Brainport Development en Ontwikkelbedrijf Bedrijfslocaties opgericht. Voor woningbouw ontwikkelingen lijkt dit eveneens nodig, aldus het CDA.

Het college heeft bij monde van wethouder Torunoglu afgesproken om het idee van het CDA, de oprichting van een Regionaal Ontwikkelbedrijf Wonen in de komende vergadering van het Stedelijk Gebied Eindhoven op de agenda te plaatsen.

Afhankelijk van de reacties van de bestuurders kan dit verder uitgewerkt worden. Het CDA Eindhoven heeft hiervoor al haar medewerking toegezegd en hopen op steun vanuit omliggende gemeenten.

Rob Gordon, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.