Burgerparticipatie

- Wij vinden het belangrijk dat inwoners op tijd worden betrokken bij gemeentelijke ontwikkelingen. Participatie moet daarbij voor iedereen mogelijk zijn. Het is belangrijk dat de gemeente vooraf eerlijk en duidelijk is over hoe inwoners ergens bij worden betrokken. Beloof geen inspraak als je die niet wilt geven – en doe wat je tijdens het traject belooft. De gemeente moet daarbij terugkoppelen naar de inwoners wat zij met de inbreng gedaan heeft. Wij vinden het belangrijk dat inwoners niet alleen meepraten, maar ook beslissen over hun buurt. Daarom krijgt elke buurt een eigen budget waar inwoners over meebeslissen. Initiatieven vanuit de buurt ontvangen wij met een open houding en wij denken in kansen in plaats van problemen. Dit laat onverlet dat uiteindelijk de gemeente beslist.

- Maak participatie niet iets vrijblijvends en een instrument dat de gemeente gebruikt wanneer het zo uitkomt. De buurt moet worden gekend in ontwikkelingen in de wijk en moet hierover zijn mening kunnen geven. Het college neemt vervolgens deze mening mee in het uiteindelijke voorstel en reageert hier gemotiveerd op. Daarnaast worden de adviezen betrokken bij de besluitvorming van de gemeenteraad.

- De gemeente moet duidelijk en eerlijk zijn over wat er wel en niet kan als Eindhovenaren een plan hebben. Voor elk onderwerp of project moet vooraf duidelijk zijn hoe inwoners erbij betrokken worden en over wat er met hun ideeën gedaan wordt. Verwachtingsmanagement is essentieel.

- We ontwikkelen de mogelijkheden voor digitale participatie door, zodat Eindhovenaren vanaf hun telefoon of laptop volop mee kunnen praten en meedoen.

- Wij vinden het belangrijk dat ook de stille meerderheid een stem heeft. Bij alle participatietrajecten zetten we er op in een brede, diverse groep inwoners erbij te betrekken, laagdrempelig en toegankelijk.

- Inwoners moeten meer gelegenheid krijgen om als coöperatie eigen initiatieven te ontplooien, ontmoetingsruimten aan te leggen, hun eigen parkje te onderhouden, samen auto’s en andere voorzieningen te delen. Door in de wijk meer samen te doen, kan ook het probleem van eenzaamheid worden aangepakt.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.