Ouderen

Fijn oud worden in Eindhoven is voor het CDA Eindhoven erg belangrijk. We willen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. We stimuleren daarom woonvormen waar het voor ouderen mogelijk is lang thuis te blijven wonen en willen extra investeren om woningen daarvoor geschikt te maken. Wonen, zorg en welzijn (in het bijzonder bestrijding van sociaal isolement) vormen voor het CDA Eindhoven de basis voor de komende periode. 

We willen dat onze oudere inwoners zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen en genieten van onze stad. We helpen waar nodig en laten niemand vereenzamen. Het grootste gedeelte van onze samenleving bestaat uit ouderen en daarom komt er een speciaal ouderenbeleid.

Concreet willen wij verder:
- Grijze kracht aanpak. Dat is een aanpak waarbij we onze gepensioneerde inwoners inzetten voor bijvoorbeeld het coachen van jongeren en voor vrijwilligerswerk op plekken waar te weinig vrijwilligers beschikbaar zijn. 

- Alle AOW’ers moeten een informatiepakket van de gemeente krijgen, waarin zij worden opgeroepen hun kennis en talent in te zetten voor de gemeenschap. Zo krijgen ze kansen om van betekenis te zijn en te blijven voor onze stad en de samenleving.

- We ondersteunen het gebruik van technologie ter ondersteuning en verbetering van de gezondheid en gezondheidszorg (e Health).
- We zorgen onder meer in de inrichting van de winkelcentra dat er prominent aandacht voor is dat onze voorzieningen (winkels, station, openbare ruimte, gemeentehuis etc.) goed toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. 

- We bevorderen de solidariteit tussen generaties door samen problemen aan te pakken. Ouderen kunnen met hun kennis jongeren leren omgaan met hun problemen bijvoorbeeld. Jongeren kunnen op hun beurt ouderen weer veel leren over technologie. 

- Er is periodiek overleg en samenwerking tussen de gemeente en seniorenorganisaties over de ontwikkeling van beleid wat betreft het wonen, de zorg en het welzijn van senioren in de gemeente. 

- Het eerste punt dat aangepakt moet worden, is de veelheid aan gemeentelijke regelingen. Senioren zijn vaak niet op de hoogte van het bestaan van deze regelingen. Via de georganiseerde vrijwillige hulpverleners, via folders op openbare plekken en via de website van de gemeente moeten deze beter bekend gemaakt worden.
- Via de goed geschoolde en georganiseerde vrijwillige hulpverleners van organisaties van en voor senioren (belastinginvullers, Wmo-cliëntondersteuners, thuisadministrateurs en ouderenadviseurs) komt veel informatie binnen die kan helpen een goed inzicht te krijgen in de economische situatie van senioren. Er moet daarom een goede en structurele samenwerking met de gemeente komen om bijvoorbeeld schulden en armoede onder ouderen aan te pakken. 

- We plaatsen meer bankjes in de stad. We gaan voor 100 extra bankjes, verspreid over alle wijken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.