Veiligheid

Een veilige stad is de basis om fijn te kunnen wonen, werken en leven. Een stad moet niet alleen veilig zijn, onze inwoners moeten zich ook veilig voelen. 

Al een aantal jaren op rij staat Eindhoven in de top 5 van meest onveilige gemeenten, onder meer door het hoge aantal misdrijven.

Het CDA Eindhoven wil er nu echt werk van maken om Eindhoven een veilige grote stad van Nederland te laten zijn. De strijd tegen de ondermijning (de vermenging van de onder- met de bovenwereld) en de georganiseerde misdaad staat daarbij voorop.

Een veilige gemeente vraagt om stevige maatregelen. Geen woorden, maar daden. In onze aanpak kiezen we voor een balans tussen preventie en repressie: voorkomen waar het kan en problemen aanpakken door er op tijd bij te zijn. We grijpen hard in als zaken uit de hand lopen of dreigen te lopen. En we bieden hulp aan diegenen die op het juiste spoor willen komen en blijven. 

Daarom moeten we investeren in meer toezichthouders in de wijken en zorgen voor betere informatiedeling binnen de gemeente en met andere partners. We rollen we het ‘gebiedsgericht werken’ over de stad uit. En problemen in de stad worden voortaan in gezamenlijkheid opgepakt; dus het veiligheidsdomein, het sociaal domein en het ruimtelijk domein binnen de gemeente moeten veel meer samenwerken om problemen op te lossen. We willen ontschotting in het ambtelijk apparaat; er zijn nog te veel eilandjes.

Als bewoners zich niet veilig voelen in hun wijk, gaan we bekijken hoe we dat gevoel van onveiligheid zo snel mogelijk kunnen wegnemen. Dat kan zijn door meer surveillances, het plaatsen van slimme straatverlichting, (tijdelijke) camera’s en eventueel zelfs preventief fouilleren of door een tijdelijk extra politiekantoor in die wijk te openen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.