30 oktober 2020

Actualiteiten uit Provinciale Staten

Corona, het afscheid Wim van den Donk en installatie nieuwe Commissaris van de Koning Ina Adema om een paar actuele onderwerpen in PS te noemen.


Het Coronavirus houdt ons allen in de greep. Even leek het weer wat beter te gaan en vonden de vergaderingen van Provinciale Staten weer fysiek plaats in de Provinciehuis, maar onlangs is besloten dat we er met zijn allen voor moeten zorgen dat het virus geen kans krijgt zich te verspreiden, en dus zijn we sinds 16 oktober wederom digitaal aan het vergaderen. Dit is nog een hele onderneming kan ik u vertellen. Digitaal vergaderen met 55 Statenleden, 7 Gedeputeerden, een 11 koppig griffie team en tal van ambtelijke ondersteuning.


Een compliment dus voor de kersverse geïnstalleerde Commissaris van de Koning Ina Adema, want dit was toch wel haar grote vuurdoop.
Op 25 september hebben we afscheid genomen van Wim van de Donk. 11 jaar lang heeft hij onze provincie gediend als CdK, als boegbeeld, met veel oog voor de mensen. De CDA fractie bedankt hem voor de vele jaren van samenwerking.

Zodra de mogelijkheid zich aandient zal de CDA fractie de Nieuw geïnstalleerde CdK kennis laten maken met alles wat Etten-Leur te bieden heeft, maar ook waar nog werk te doen is. Mocht u hier ideeën over hebben dan horen we dat graag. Als voormalig burgemeester van Lelystad heeft ze voornamelijk bruggen moeten slaan tussen overheid, ondernemers en vliegveld en ziekenhuis. Voor wat betreft Brabant hebben we specifiek haar aandacht gevraagd voor de verbinding tussen West Brabant en het Provinciebestuur. Het is nodig dat West Brabant meer gehoord wordt en zaken worden opgepakt.


Stikstof, landbouw, natuur, gezondheid (Corona), economie en wonen zijn toch wel de onderwerpen die de afgelopen maanden aan de orde zijn geweest.

Stikstof en landbouw: Tijdens de zomer heeft de IOV (Interim omgevingsverordening) ter inzage gelegen voor zienswijzen. Een 20 tal zienswijzen zijn ingediend en worden momenteel bekeken op haalbaarheid. Eind November wordt de IOV behandeld in de Provinciale Staten met als grootste wijzigingen: Het schrappen van de vergunnings indien datum van 1-1-2021 en het verschuiven van de datum voor realisatie van de stallen naar 1-1-2024, met de kanttekening dat dan meerdere systemen gecertificeerd en bewezen functioneel zijn. Dat noemen we Time to market. Hierna volgt een jaar van goed onderzoek doen naar de (on)mogelijkheden voordat de uiteindelijk Omgevingswet in werking zal treden. Voor het CDA is het helder dat we nog lang niet bij de oplossing van het stikstof probleem zijn. Vooral leidend hoe we de komende jaren voortgaan zal de uitslag en formatie van de tweede kamer verkiezingen zijn.

Gezondheid, economie en Corona: Wekelijks neemt het Provinciebestuur ons tijdens een “coronabijpraatuur” mee in de ontwikkelingen van het Corona virus. Als CDA zijn we vooral alert op de rol die wij kunnen pakken als Provincie, zoals het ondersteunen van ondernemers en gemeenten en de juiste informatie/onderzoeken uitzetten voor onze inwoners. De rol van de Provincie is faciliterend, het Rijk is leidend en daarmee vind regelmatig overleg plaats.

Beste CDA Leden, In deze nieuwsbrief probeer ik u altijd zo beknopt mogelijk van zoveel mogelijk informatie te voorzien, maar er gebeurt natuurlijk heel veel in onze Provincie. De CDA fractie heeft medio oktober een mail naar u verzonden waarin u kunt aangeven over welke onderwerpen u een rustig en diepgaander met ons wil doorspreken. Dit doen we in digitale vorm, dus u hoeft er de deur niet voor uit. Ik zie u graag tijdens een of meerdere van deze sessies, daarnaast ben ik uiteraard ook bereikbaar via [email protected]

Met hartelijke groet,
Ankie de Hoon, Fractievoorzitter CDA Noord-Brabant

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.