23 december 2020

Actualiteiten uit Provinciale Staten

Hallo Etten-Leurse CDA-ers,

Terugkijkend op het afgelopen jaar stel ik namens de CDA-fractie vast dat er enorm veel veranderd is.

De hele wereld staat op z’n kop. COVID-19 heeft op iedereen effect. Ik heb vertrouwen in het huidige kabinet om deze crisis te bestrijden. Het is niet eenvoudig om ons land door de Covid-19 crisis te loodsen. Ook in Brabant moet het bestuur haar bijdrage leveren in het te boven komen van deze crisis. Inmiddels heeft onze partij een nieuwe partijleider, Wopke Hoekstra. Wij gaan samen met hem en u voor een sterk en groot CDA. Ik heb veel respect voor Minister Hugo de Jonge en de keuzes die hij heeft gemaakt.

Het CDA blijft -zoals jullie gewend zijn- de partij van en in het midden van het politieke spectrum. Een partij waar ondernemers zich thuis voelen. Ook een partij, die klaarstaat voor mensen die met een steuntje van de overheid verder kunnen, zonder al te veel zorgen en onzekerheid. Maar ook een partij voor de hardwerkende mensen in loondienst of als ZZP-er actief. Een partij met oog voor de waarden van familie en het gezin. En vooral een partij die “samen leven” en aandacht voor elkaar voorop stelt.

Als ik terugkijk op het afgelopen bewogen jaar in de Brabantse politiek, zie ik hoe het CDA in de media vooral werd neergezet als partij voor de boeren. Dat snap ik best. Ja, het CDA staat pal voor alle ondernemers die vooruit willen. En ja, zeker voor de agrarische ondernemers die een wezenlijk onderdeel zijn van de Brabantse economie en cultuur. Als we zien dat deze ondernemers met onhaalbare opgaven worden geconfronteerd, dan springen we in de bres. Dat opkomen voor mensen die het moeilijk hebben of die onrecht worden aangedaan, zit in het DNA van het CDA.

In de laatste vergadering van de Provinciale Staten heb ik uitvoering stilgestaan bij de uitdagingen die we hebben. De provincie moet volgens het CDA haar bijdrage leveren in het verstevigen van de samenleving, het bijdragen ook de oplossing van de COVID-19 crisis en daarbij met name MKB bedrijven steunen, natuurontwikkeling, wonen en veiligheid. Inmiddels is de Interim Verordening aangepast. Dit dossier zorgde er een jaar geleden in feite voor dat het Brabants bestuur een zware periode kende. Als Brabantse CDA fractie konden we niet uit de voeten met het tempo en de onrealistische druk die vanuit de overheid werd neergelegd. Kort gezegd, niet realistisch genoeg. De datum voor wanneer een vergunningsaanvraag ingediend moet zijn, is komen te vervallen. Hiermee worden agrarische ondernemers weer gelijkgesteld met alle andere ondernemers en is de eigen verantwoordelijkheid voor agrarische ondernemers weer terug. En zo hoort dat ook.

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen, hoewel het bijzonder blijft met alle beperking. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar!

Met hartelijke groet,
Ankie de Hoon, Fractievoorzitter CDA Brabant, [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.