23 december 2020

Begroting 2021

Beste leden van het CDA,

Graag vertellen wij over onze inbreng en de resultaten welke wij hebben behaald bij het behandelen van de begroting. Omdat het voor sommige leden niet helder is hoe dit proces verloopt en hoe wij dit als fractie behandelen, geef ik graag een verslag van het proces en de inhoud.

Op 6 juli hebben wij de kaders vastgesteld voor de begroting van 2021. Hierbij was het uitgangspunt van het college om de volgende besparingen te gaan realiseren om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting:

- 1,5 miljoen besparen op het Sociaal Domein

- 1 miljoen besparen op het Fysiek Domein

- 0,5 miljoen besparen op de Bedrijfsvoering.

Het CDA heeft tijdens de behandeling van deze kadernota de volgende kaders meegegeven:

- Een sluitende meerjarenbegroting.

- Stijgende reserves.

- Zorg voor de mensen die onze steun extra nodig hebben.

- Stimuleren van zelfredzaamheid.

- Denken in creatieve, innovatieve oplossingen.

- Pak de kansen, die zijn er.

- Geen lastenverzwaring voor de inwoners!

Op 21 september kregen wij de procedure voor de begrotingsbehandeling op 9 en 12 november:

- op 15 oktober is de begroting beschikbaar voor de raad.

- Tot 26 oktober kunnen de fracties technische vragen stellen welke op 3 november schriftelijk beantwoord zullen worden.

- 6 november om 12:00 uur dienen de algemene beschouwingen op deze begroting ingeleverd te zijn. Als fractie hebben wij daarop de volgende afspraken gemaakt:

- Iedereen levert de technische vragen in voor 20 oktober bij Kitty. (Zij maakt er 1 document van).

- Donderdag 22 oktober nemen wij alle technische vragen van het CDA door en bepalen welke wij gaan stellen aan het college.

- Op 23 oktober leveren wij de vragen in, 3 dagen voor de uiterlijke datum. - Maandag 2 november is de raad luistert en kunnen wij punten meenemen vanuit de insprekers.

- Donderdag 5 november bespreken wij wat wij meenemen uit de raad luistert van 2 november.

- Maandag 9 november tijdens de raad debatteert heeft elke fractie aangegeven wat ze wel/niet aangepast willen.

- Donderdag 12 november is de begroting goedgekeurd.

Ik hoop dat deze tijdslijn een indruk geeft van het proces. Voor ons als fractie betekent dit heel veel contact onderling en met diverse inwoners, organisaties, verenigingen etc. De 4 nieuwe dames van de fractieondersteuning hebben ons hierbij ook goed geholpen: Zij werden meteen in het diepe gegooid. Dit heeft geresulteerd in een bijdrage waar wij als team echt trots op zijn. Wij hebben keuzes durven maken en gezocht naar mogelijkheden die recht doen aan de kaders die wij als CDA hebben meegegeven.

De volgende punten hebben wij weten te behalen:

1) Geen huurverhogingen voor de sportclubs

2) Koppeling verenigingen aan mantelzorgers. Dus verenigingen kunnen activiteiten voor mantelzorgers opzetten waarmee ze gelden uit het budget voor waardering mantelzorgers kunnen ontvangen bij een goede tegenprestatie. Bijvoorbeeld een bingo organiseren of een knutselavond enz. Zo krijgen mantelzorgers een leuke middag of avond geheel verzorgd. We doen het met elkaar.

3) Geen bezuinigingen op evenementen doordat er gelden beschikbaar blijven door evenementen die afgelopen jaar geen doorgang konden vinden.

4) Harde leerschool in 2021 wederom opzetten en uitvoeren. Was niet in begroting opgenomen. Gaat direct geld opleveren.

5) €100.000 minder bezuinigen op de collectieve ziektekostenverzekering voor de minima.

6) De gelden welke in de pot kunst in de wijk zitten halveren met een bedrag van €140.000. Deze €140.000 terug in de reserves laten vloeien. Alleen functionele kunst samen met speeltoestellen in de wijk voor een lager bedrag.

7) Uit de post landschapsbeleid €50.000 halen en deze inzetten voor fietspaden en looppaden in buitengebied om bezuiniging beheren op niveau in buitengebied op te vangen.

8) De toeristenbelasting niet voor arbeidsmigranten te heffen maar alleen voor de toeristen vanaf 2022. Anders gaan arbeidsmigranten zich inschrijven als inwoners wat alleen maar administratieve lasten verzwaring tot gevolg heeft.

9) Op stembureau tijdens de landelijke verkiezingen in 2021 maximaal 1 ambtenaar per stembureau zitting laten nemen. De rest aanvullen met vrijwilligers ipv dure ambtenaren (1360 uur x€50 per uur) uren. Nu in begroting dus rekening gehouden met alleen ambtenaren. Dit gaat aangepast worden. De vrijwilligers krijgen een onkostenvergoeding van bijvoorbeeld €50 per dag. Als ze bereid zijn hun onkostenvergoeding beschikbaar te stellen aan een vereniging in Etten-Leur dan gaat de vergoeding omhoog van €50 naar bijvoorbeeld €75 per vrijwilliger.

10) Webshop voor minima blijft voor hetzelfde bedrag in begroting staan dan in 2019 gebruikt is door de minima. Dus geen bezuiniging.

11) Geen verhoging ozb dan het inflatiecijfer. Een verlaging van het rioolrecht en afvalstoffenheffing. Dit ondanks een forse bezuinigingsopdracht.

Graag hadden wij ook de volgende punten binnen gehaald en hadden daar een financiële dekking voor gevonden:

1) De €80.000 welke bij afval als reserve wordt opgenomen terug aan de inwoners betalen. College wil dit geld behouden om tegenvallers bij afval op te vangen. Voor het CDA geldt dat de tarieven kostendekkend moeten zijn en als er gelden overblijven deze terugbetalen aan de burgers.

2) Het bedrag wat aan overschot behaald gaat worden in de veiligheidsregio terug laten vloeien naar de reserves in 2021. College wil dit eerst vastgesteld hebben bij de veiligheidsregio en dan pas inboeken bij de reserves.

Ik hoop dat jullie een beeld hebben gekregen van hoe wij als fractie dit proces doorlopen hebben en wat wij daarmee bereikt hebben. Graag praten wij hier met jullie over. U kunt ons altijd bellen of mailen!

Andere agendapunten

Op de agenda stonden de volgende politiek inhoudelijke punten:

- Bestemmingsplan kloostervelden.

- Herontwikkeling Anna van Berchemlaan 2-4 (huidige Nobelaer terrein).

Wat betreft de Kloostervelden heeft het CDA de volgende inbreng gegeven:

Er is in de voorfase al veel over gezegd. Dat gaan we niet allemaal herhalen. De kaders voor de herontwikkeling van de Kloostervelden zijn in de raad besluit van 23 juni besproken en op voorstel van het CDA is het kader ca. 15 % goedkope koopwoningen gewijzigd in minimaal 15 % goedkope koopwoningen. Wij zien dat ook vertaald in het definitieve bestemmingsplan door de toevoeging van 9 goedkope koopwoningen in veld 3 De verkeersontwikkeling was ook onderwerp van gesprek en daar is onderzoek
naar gedaan waaruit blijkt dat de wijk veilig te ontsluiten is. Wel blijft de verkeerssituatie in de naastgelegen Harpdreef lastig en hier wordt met de bewoners gekeken naar oplossingen. Bewoners van een huis aan de Harpdreef, die tegen veld 3 aan wonen, hebben een zienswijze ingediend vanwege het verlies aan privacy. Er zijn door hen diverse opties over de inrichting van veld 3 aangedragen, die zijn onderzocht maar ook die opties hadden nadelen en zijn niet doorgevoerd. De bewoners kunnen wel een verzoek tot planschade indienen maar dat is slechts een pleister op de wonde en neemt het gevoel van verlies aan privacy niet weg. (NB: Op een later tijdstip heeft de ontwikkelaar nog kontakt met de betreffende bewoners opgenomen en zijn zaken toch naar tevredenheid afgehandeld). Het CDA kan instemmen met de beantwoording door het college van de zienswijzen die zijn ingediend m.b.t de ontwikkeling van het centrale deel als park, waarbij de bidgang behouden moet blijven en de verkeersveiligheid.

Voor de plannen op het huidige Nobelaer terrein: Samenvattend wil het CDA aangaande de kaders de volgende zaken aangepast op de huidige voorgestelde kaders opgenomen zien:

1) Eerlijke kans voor inbreng in klankbordgroep door omwonenden

2) Ook woningen aan begin Oude Bredaseweg betrekken bij klankbordgroep

3) Minimaal 100 wooneenheden waarbij 25% beschikbaar is voor jongeren. Dus kleinere wooneenheden

4) Uitgangspunt is ondergronds parkeren 5) Bij hoogbouw gebruik maken van set back in bovenste lagen

5) Bouwhoogte minimaal 4 bouwlagen en maximaal 6 lagen dit afhankelijk van ontwerp

6) Parkeerplaatsen behouden aan de voorzijde van de huidige bibliotheek is voor het CDA niet noodzakelijk

7) Huidige ontwerp is niet het uitgangspunt

Het CDA is bereid, als dit echt nodig, is het definitieve besluit over het bestemmingsplan locatie Nieuwe Nobelaer enkele maanden later te nemen. Zodat we eerst goed alle input van omwonenden, ontwikkelaar en alle relevante gegevens, nieuwe mogelijkheden en kansen in kaart hebben. Om vanuit daar de juiste besluiten te nemen voor de lange termijn toekomst van onze hele gemeente. Uitstellen is natuurlijk geen noodzaak. Woningzoekenden willen ook op korte termijn geholpen. Maar dus wel zorgvuldig.

In de processen is gebleken dat er, qua communicatie en verwachtingspatroon, bij onze inwoners nog niet goed bekend is, wat er wanneer besloten gaat worden. Hierop heeft het CDA de volgende procedure voorgesteld: We willen het college vragen om bij volgende omgevingsplannen een algemene routekaart over dergelijke trajecten mee te sturen. Wat gebeurt er wanneer, wie informeert er over wat en op welke belangrijke momenten hebben omwonenden inspraak? Dat voorkomt onjuiste verwachtingen, vroegtijdige teleurstelling en onnodige boosheid. Dit is door een meerderheid van de raad aangenomen. Wij gaan er van uit dat, door het gebruik van deze routekaart, onze inwoners een goed beeld gaan krijgen van wanneer ze welke invloed kunnen en moeten uitoefenen.

Er stond ook een aantal meer technische punten op de agenda. Op een van die punten heeft het CDA als volgt gereageerd:

Weekmarkten: Etten-Leur geeft per jaar 65.000 euro uit aan de organisatie van de weekmarkten op het van Bergenplein en in het centrum van Etten-Leur. Hier staat een inkomstenbron van 45.000 euro tegenover. Wij vinden als fractie dat 1000 tot 1500 ambtenaren-uren voor de organisatie van twee weekmarkten erg veel is. Ook vinden wij dat de organisatie minimaal kostendekkend moet zijn. Op dit moment zoeken veel verenigingen naar mogelijkheden om extra inkomsten binnen te halen. Voor ons was dit de reden om te onderzoeken of de weekmarkten geprivatiseerd kunnen worden. In eerste instantie moet dan, wat het CDA betreft, gesproken worden met de winkeliers rondom de markten. Ook dit voorstel is door een meerderheid van de raad aangenomen. Hierbij gaan wij er van uit dat dit nieuwe impulsen geeft aan de weekmarkten, de weekmarkten geen geld meer kosten voor de gemeente Etten-Leur en dat (winkeliers)verenigingen een nieuwe bron van inkomsten hebben gekregen.

Wij willen als fractie ook via deze weg Claartje, Clarissa, Jacqueline en Myrthe nogmaals bedanken voor hun inzet en inbreng de afgelopen maanden! Onze leden bedanken wij voor het vertrouwen wat ze ons hebben gegeven in het afgelopen jaar!

Jurgen Van Hulst (email: [email protected] )

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.