05 november 2017

Brief aan college over asbest

Geacht college,

Vanaf 2024 geldt een landelijk verbod op asbesthoudende daken.

Asbestdaken verweren in de buitenlucht. Daardoor komen er asbestvezels vrij in de leefomgeving. Om het risico voor de gezondheid te beperken is het houden van asbestdaken vanaf 1 januari 2024 verboden. Dit verbod betekent dat eigenaren van asbestdaken in de periode 2016-2024 het asbestdak moeten laten verwijderen.

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders (77%) niet weet dat vanaf 2024 het asbestverbod eraan komt. Voor de handhaving en het stimuleren van asbestsanering ziet het kabinet een belangrijke rol weggelegd voor gemeenten en provincies. Het wordt dus de taak van de gemeente om te gaan handhaven als er vanaf 1 januari 2024 nog asbestdaken zijn. Om een goede handhaving mogelijk te maken moet de gemeente wel op de hoogte zijn op welke daken asbest zit. Daarnaast wordt van de gemeente verwacht dat asbestsanering gestimuleerd wordt. Voor particulieren, (agrarische) ondernemingen, non-profit organisaties en overheden is er een subsidieregeling beschikbaar. Deze vervalt per 1 januari 2020.

De overheid stimuleert dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar daarmee blijven zij ook verantwoordelijk voor het onderhouden van de eigen woning. Het CDA vraagt zich af of het vervangen van asbestdaken wel financieel haalbaar is voor iedereen. Dat geldt ook voor andere kwetsbare groepen, zoals kleine ondernemers met een inkomen op bijstandsniveau.Wachten tot 2024 is geen optie. Er moet nu al actie ondernomen worden. Daarom heeft het CDA de volgende vragen aan het college:

1) Is het college op de hoogte dat vanaf 2024 particulieren, bedrijven en (overheids-) instellingen geen asbestdaken meer mogen bezitten.

2) Op welke wijze gaat het college het asbestverbod onder de aandacht brengen?

3) Welke actie(s) heeft of gaat het college nemen voor het stimuleren van asbestsanering?

4) Wanneer verwacht het college een goed overzicht te kunnen presenteren van alle asbestdaken in Etten-Leur?

5) Is het college bereid om eigenaren van woningen met asbestdaken actief te informeren en te ondersteunen bij het aanvragen van een mogelijke subsidie, duurzaamheidslening, enzovoort?

6) Op welke manier gaat het college kwetsbare groepen inwoners ondersteunen (zoals ouderen of kleine ondernemers met een inkomen op bijstandsniveau), zodat ook hun asbestdaken kunnen worden verwijderd?

7) Zijn er asbestdaken aanwezig op gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente Etten-Leur? Zo ja, wanneer worden die verwijderd?

8) Waarom is het verwijderen van asbestdaken niet opgenomen in het uitvoeringsprogramma duurzaamheid 2016-2018? En gaat dit alsnog gebeuren?

9) Wil het college zich richten op een eerdere datum dan 1 januari 2024, zodat Etten-Leur bij het verwijderen van asbestdaken een voorbeeldfunctie kan vervullen voor andere gemeenten?

Met vriendelijke groet,Namens CDA-fractieRichard Weijers

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.