12 juli 2020

Etten-Leur sluit zich aan bij de “Coalition of the Willing”

De hulporganisaties Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk en Defence for Children hebben de noodklok geluid over de humanitaire crisis, die zich voltrekt aan de randen van Europa en met name op de Griekse eilanden. Duizenden alleenstaande minderjarige kinderen verblijven er onder erbarmelijke omstandigheden. Griekenland heeft al in september aan andere Europese landen gevraagd om 2500 van de 5000 van die alleenstaande kinderen over te nemen vanwege hun uiterst kwetsbare positie in de kampen. Nederland heeft hier geen gehoor aan gegeven. Elf andere Europese landen zoals o.a. Duitsland, Frankrijk, Finland, Kroatië, Ierland en Luxemburg hebben wel aangegeven bereid te zijn kinderen op te nemen.

Daarom roepen stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk en Defence for Children gemeenten op om zich te verenigen in een “Coalition of the Willing”. Met deze coalitie geven gemeenten aan dat zij wel bereid zijn om alleenstaande vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden op te nemen en hopen hiermee dat het kabinetsstandpunt om geen kinderen in Nederland op te nemen wijzigt. De voogdijstichting Nidos heeft zijn medewerking toegezegd en neemt de opvang en begeleiding van deze kinderen op zich en de kosten hiervan worden betaald uit rijksmiddelen.

Als CDA fractie hebben we gehoor gegeven aan deze oproep en het college per brief verzocht om zich aan te sluiten bij de “Coalition of the Willing”. Het College sprak uit sympathie hiervoor te hebben maar wilde wel een uitspraak van de raad hierover. Via een motie hebben we het in de raad bespreekbaar gemaakt. De motie is met 16 voor en 10 tegen aangenomen.
Bezwaren van de tegenstemmers waren de mogelijke kosten en de intensieve begeleiding. Het feit dat voogdijstichting Nidos gespecialiseerd is in opvang van minderjarige vluchtelingen en de kosten vanuit begeleiding en opvang vanuit rijksmiddelen betaald worden, heeft hen helaas niet kunnen bewegen om in te stemmen met de motie. Gelukkig steunde het merendeel van de raad ons initiatief en sluit Etten-Leur zich aan bij de “Coalition of the Willing”.

Joke Gelderblom ( email: [email protected])

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.