20 maart 2021

Kaders herontwikkeling Hoge Neerstraat 2

CDA vindt dat de gemeente Etten-Leur zich moet inspannen om extra woningen te bouwen om tegemoet te komen aan de grote vraag op de woningmarkt. CDA wil niet dat bij voorbaat de woningverdeling vaststaat, maar dat de vraag en de woningvisie leidend zijn. Wel vinden we bij nieuwbouwprojecten dat de gemeente de mogelijkheid moet benutten om hier zelfbewoning af te dwingen, gezien de huidige grote vraag naar starterswoningen. CDA wil bij de verdere uitwerking daarvan voor kwaliteit, maatwerk en samenspraak met de bevolking gaan. Dit volgens de uitgangspunten in de nota burgerparticipatie/overheidsparticipatie. CDA stimuleert daarom ook initiatieven voor woningbouwprojecten als deze, met inachtneming van de bovenstaande uitganspunten. Op basis van het collegevoorstel als het gaat om de kaders voor herontwikkeling Hoge Neerstraat 2 heeft het CDA de volgende zaken onder de aandacht gebracht:

• Woningen verplicht laten gebruiken voor zelfbewoning.

• Meer groen dat kan worden overgedragen aan de nieuwe bewoners en omwonenden.

• Verplichte groene erfafscheiding voor de nieuwe bewoners contractueel vastleggen.

• Verdere invulling met betrekking tot groenbehoud dient te worden afgestemd met de omwonenden en de door de projectontwikkelaar ingehuurde landschapsarchitect met advies van een ecoloog met als uitgangspunt een hoge groenbeleving en natuurinclusiviteit in dit projectplan.

• Verbeteren van de verkeersveiligheid door bij de laatste uit te geven bouwkavel aan de Vlaamse Schuur de inrit zover mogelijk voor de bocht te houden. Wij willen hierbij de toezegging dat bij het opstellen van het bestemmingsplan het toevoegen van inritten op de Vlaamse Schuur in relatie tot de verkeersveiligheid nader wordt onderzocht.

• De starterswoningen zo situeren dat de privacy van de bewoners van de Karnhuis zo goed mogelijk wordt gewaarborgd en dat deze gebruikt gaan worden voor zelfbewoning. Het College geeft deze aandachtpunten mee met de ontwikkelaar zodat het plan verder optimaal kan worden uitgewerkt in overleg met de omwonenden.

Mariette Nooijens

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.