20 januari 2019

Komende Raadsvergadering: Vaststellen afvalbeleid

In de komende raadsvergadering staat het vaststellen van het afvalbeleid op de agenda. In het najaar is een enquête gehouden onder burgers over de wijze waarop zij hun restafval willen aanbieden. Op deze enquête was veel kritiek. Ook het CDA Etten-Leur is van mening dat deze enquête niet scherp genoeg was want hij riep veel vragen op. Met name een rekenvoorbeeld van de kosten had meer duidelijkheid geschapen.

Bij het vaststellen van het afvalbeleid zijn voor het CDA de milieuaspecten van de afvalverwerking, de service aan de inwoners en de kosten daarvan bepalend. Door een goede afvalscheiding in herbruikbare stoffen en restafval wat verbrand wordt, wordt het milieu minder belast en wordt bijgedragen aan het behalen aan de milieudoelstelling die we als gemeente moeten behalen. We zijn al op de goede weg, maar streven er naar om het scheidingspercen-tage nog verder te verhogen. Dat is mogelijk is blijkt uit het onderzoek dat nog veel herbruikbaar afval in de restcontainer wordt aangeboden. Dit jaar zit het aanbieden van de restcontainer niet meer in het vastrecht, zodat mensen gestimuleerd worden hiermee bewuster om te gaan.

Bij het bepalen van de tarieven van het afvalbeleid wordt uitgegaan van het principe “de vervuiler betaalt” en het moet kostendekkend zijn. Goede afvalscheiding leidt tot lagere kosten omdat verwerken van restafval geld kost en papier en plastic geld opbrengen. Wie goed het afval scheidt en volle containers aanbiedt is beduidend goedkoper uit dan iemand die dat niet doet en halfvolle containers aan straat zet.

Wist u dat de afvalstoffenheffing in 2011 € 233,76 bedroeg onafhankelijk of u veel of weinig afval aanbood en nu € 156,00 plus € 6 per keer aanbieden van restcontainer? Inwoners die goed hun afval scheiden zijn nu dus veel goedkoper uit en dragen bovendien hun steentje bij aan een beter milieuHet CDA heeft zich samen met andere partijen bij de begrotingsbehandeling sterk gemaakt voor het behoud van het gratis aanbieden van 2x ½ m3 grof huishoudelijk afval bij de milieustraat. Dit heeft wel tot een tariefverhoging van het vastrecht geleid van € 6 maar het CDA wil toch graag deze service voor de burgers behouden en hiermee voorkomen dat er nog meer vuil op straat wordt gedumpt.

De wijze waarop het afval wordt ingezameld kan aangepast/verbeterd worden. In de raad gaan we ons daar nu over buigen. Heeft u vragen, opmerkingen of ideeën over het afvalbeleid dan hoor ik dat graag zodat dat meegenomen kan worden bij het vaststellen van het afvalbeleid voor de komende jaren.

Joke Gelderblom (email: [email protected] )

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.