20 maart 2021

Motie participatienetwerk sociaal domein

In maart 2018 ging het participatienetwerk sociaal domein de bestaande adviesraden, zoals de Cliëntenraad Sociale Zaken, de Wmo-adviesraad en de Seniorenraad, vervangen. Er kwam een andere structuur met een procesgroep die het participatieproces zou gaan aansturen en begeleiden. Vanaf het begin is het CDA niet enthousiast geweest over deze structuur. Ons inziens kwam de cliëntparticipatie onder druk te staan. Het participatienetwerk is moeizaam van start gegaan en de raad heeft, ondanks bedenkingen, diverse malen ruimte geboden om de procesgroep goed op te tuigen en te laten functioneren.

Eind vorig jaar kwam eindelijk ook het college tot de conclusie dat het toch een onwerkbare structuur was en werd de functie van de procesgroep omgezet naar meedenkers/adviseurs over het ontwerp en de uitvoering van een participatietraject. Door de aanpassing van de taak van de procesgroep klopt de huidige verordening niet meer. De cliëntenraad sociale zaken heeft gefunctioneerd als vaste themagroep, maar van de clientparticipatie voor de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet is niets terechtgekomen.

Op vragen van het CDA aan het college of de verordening aangepast of ingetrokken zou worden, kwam het antwoord dat men voorlopig met deze verordening door wilde gaan en landelijke ontwikkelingen wilde afwachten in verband met het omzetten van de inspraakverordening in een participatieverordening en dan te bezien of clientparticipatie daar ook onder kan vallen. Omdat het CDA -daarin gesteund door andere fracties- van mening is dat dit niet juist is, hebben we een motie ingediend waarin het college wordt verzocht om de huidige verordening in te trekken en een nieuwe verordening voor het zomerreces aan de raad aan te bieden waarin de clientparticipatie met betrekking tot de Participatiewet, Jeugdwet en Wmo goed wordt geregeld. Wethouder Vrolijk ontraadde de motie en wilde uitstel tot oktober. Dit was voor ons niet aanvaardbaar, we willen dat er een goede cliëntparticipatie wordt opgezet en hebben de motie in stemming gebracht. Die werd met grote meerderheid aangenomen, alleen Leefbaar Etten-Leur en VVD stemden tegen.

Joke Gelderblom

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.