12 juli 2020

Nieuwe coalitie treedt aan

Op 15 mei 2020 is de nieuwe coalitie in Brabant een feit geworden. De CDA fractie heeft weloverwogen gekozen voor deze nieuwe coalitie. Er ligt een evenwichtig en realistisch bestuursakkoord en het CDA heeft met de twee portefeuillehouders Erik Ronnes (Ruimte, Wonen en Stikstof) en Elies Lemkes-Straver (Natuur,Voedsel en Landbouw) stevige gedeputeerden geleverd. Dat neemt niet weg dat er onder onze leden ook zorgen leven. Daar wil ik graag bij stilstaan.

Binnen deze nieuwe coalitie zal het CDA blijven staan voor haar eigen kernwaarden en beginselen. Deze kernwaarden liggen ook aan het bestuursakkoord ten grondslag. Wij zullen waken over een weerbare, representatieve en inclusieve democratie, waar mensen worden gerespecteerd om wie ze zijn en wat ze doen. Waarin ook de rechterlijke macht wordt gerespecteerd en haar uitspraken worden nageleefd. In dit alles maken wij geen onderscheid en behandelen we iedereen gelijk, net zoals dat wij geen onderscheid maken in met wie wij samenwerken, dat doen wij in beginsel met iedereen. Dus ook met de Europese Unie, die al op vele manieren is verbonden met de provincie. Door met iedereen samen te werken, kunnen we op weg naar een duurzame toekomst voor Brabant.

En daarbij gaan wij uit van onze uitgangspunten: rentmeesterschap voor een gezonde, leefbare aarde, solidariteit met hen die dat nodig hebben, gerechtigdheid voor iedereen op gelijke basis en gespreide verantwoordelijkheid omdat we het samen moeten doen. Dat vinden wij normaal voor een leefbare, verbindende samenleving. Brabant mag er op rekenen dat wij ons hiervoor in zullen zetten en dat zullen bewaken, omdat ook wij vinden dat we niet normaal moeten maken wat niet normaal is. Daar mag iedereen ons op aanspreken.

De komende drie jaar zetten we in op drie speerpunten. Hoe houden we Brabant ondernemend Innovatief en bereikbaar met realistische doelen. Waarbij de focus zal liggen op de lange termijn. Landbouw en bedrijfsleven hebben voor zichzelf prima in beeld waar hun bedrijfsvoering duurzamer kan, maar dan wel in samenspraak met financiering. Dit loopt nu nog scheef. Daarom begrijpen wij goed dat er onrust en onzekerheid zal blijven zolang dit niet op elkaar afgestemd is. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe interim verordening waarbij de vergunningsdatum zal worden geschrapt en de onderhandelde data en aanpassingen voor de landbouwsector zullen worden aangepast. Maar ook de bereikbaarheid van de regio is in het gedrang.

Hoe houden we Brabant leefbaar en gezond? Het CDA ziet een belangrijke rol om woningbouw in tempo aan te jagen met voldoende vormen van woningen voor al de verschillende behoeften. De woningmarkt is volledig uit balans met prijzen die niet op te brengen zijn voor starters, jonge gezinnen onder andere. Ook heeft de Statenfractie tijdens de laatste Provinciale Statenvergadering van 3 juli middels een amendement vast gehouden aan de Brabantnorm voor organisaties die subsidie ontvangen van de provincie, omdat we allemaal verantwoordelijk zijn om goed en zuinig met ons belastinggeld om te gaan.

Hoe houden we Brabant veilig en een fijne plek om op te groeien en oud te worden? De samenleving wordt steeds vaker geconfronteerd met berichten van criminaliteit, recent een drugslab in Zundert en de martelcontainers in de Wouwse Plantage, waar de overheid een grote rol heeft om te investeren en te bestrijden. Dit mogen we niet onderschatten als CDA, we hebben een belangrijke rol om onze regio veilig te houden voor nu en de volgende generatie. Voor het CDA ligt er nu een evenwichtig en realistisch akkoord. De komende tijd zullen we resultaat moeten laten zien. Ik reken op jullie steun.

Ankie de Hoon (email: [email protected] )

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.