10 april 2020

Tussenbalans

Samen maken we Etten -Leur is de titel van ons raadsprogramma. We hebben de gewoonte om na 2 jaar terug te kijken en de resultaten die behaald zijn met elkaar te bespreken en te evalueren. Hieronder een korte uitzetting van de behaalde resultaten:

1. Financiën

Met de begroting 2020 is er evenwicht gekomen in inkomsten en uitgaven. Er is sprake van een meerjarenbegroting zonder tekorten. Dit is niet eenvoudig geweest. De afgelopen twee jaar is er sprake geweest van tekorten, die grotendeels voortvloeiden uit meer uitgaven in het sociaal domein. De afgelopen jaren is dat gat gedicht met reserves (spaarpot) die de gemeente had. Deze reservepositie heeft de gemeente niet meer. Om die reden is er een programma ingericht waarbij enerzijds bezuinigingen plaats vinden (kosten besparen in de organisatie) en anderzijds meer inkomsten worden binnengehaald (verhoging ozb en parkeertarieven). De verhoging van de afvalstoffenheffing is niet om meer inkomsten te genereren, maar om de kosten te dekken. De verhoging van afvaltarieven is een gevolg van lagere opbrengsten van het ingezameld afval (papier, plastic) en hogere kosten bij de afvalinzamelaars (verbrandingsbelasting, gestegen lonen). Overigens blijft de ambitie om in de nieuwe aanbesteding 2021 over afvalstoffeninzameling te komen tot beheersing van deze kosten. De komende periode zal nadrukkelijk gestuurd worden op het behouden van evenwicht in de begroting. Kostenbeheersing middels efficiënter werken en het maken van beleidskeuzes (wat doen we nog wel, waar kunnen we mee stoppen) is daarbij leidend. Waar mogelijk worden onze reserves weer aangevuld tot een minimaal gewenst niveau (tenminste een reserve van € 7 miljoen aanhouden).

2. RO / Wonen

In deze raadsperiode zal de doelstelling om 800 woningen aan de voorraad toe te voegen worden overschreden. Uit een overzicht dat in augustus 2019 met de raad is gedeeld blijkt dat in de periode 2018 tot en met 2022 in totaal 1173 woningen worden gebouwd in Etten-Leur. Het grootste deel betreft binnenstedelijke lokaties met een substantieel aantal woningen (o.a. Stationsgebied, Juvenaat, Van Bergenpark. Couperuslaan, De Streek, Nobelaerterrein, Withof en Houtproductiebos). Ook kleinere projecten in bestaande wijken zoals Hof de Hoop, Carillon, Van ‘t Hofstraat, Kompas en Vier Heemskinderen. In deze kleinere projecten is met name ook oog voor starters en jongeren. Verder is van belang dat een groot deel van deze nieuwbouw appartementen betreft, die geschikt is voor huisvesting van senioren. In dat segment is extra aandacht voor te bouwen middeldure huur (deze raadsperiode: 150 woningen in prijsklasse € 710-€ 1000 huur per maand). De ambitie is om komende periode ook tot afronding van woningbouw in Schoenmakershoek Oost te komen. Voor wat betreft de Nieuwe Nobelaer is te melden dat de gemeente thans in de laatste fase van afronding van het aanbestedingstraject zit. Voornemen blijft om in deze collegeperiode de bouw van de Nieuwe Nobelaer af te ronden. Als we verder kijken dan 2022 dan zal in deze raadsperiode ook een besluit worden genomen waar nieuwe uitbreidingslocaties voor woningbouw zullen komen.

Buitengebied

In 2020 zal een partiele herziening van het bestemmingsplan buitengebied plaats vinden. In deze herziening worden de afspraken zoals die zijn opgenomen in het raadsprogramma, verwerkt. Belangrijk daarbij is dat er ruimte blijft voor agrarische ondernemers in het buitengebied om te ondernemen. Tevens is er oog voor vrijkomende agrarische bedrijven. In dat kader komt er meer ruimte voor alternatieve bestemming, is er meer mogelijk om bestaande opstallen te slopen en om te zetten naar nieuwe gebouwen (stal, schuur, garage) en gelden ruimere regels met betrekking tot maximaal te bouwen woonoppervlak. Een leefbaar en onderscheidend buitengebied blijft daarbij voor Etten-Leur in de toekomst onderscheidend. Dit laatste zal ook nog eens extra worden benadrukt in de te ontwikkelen Omgevingsvisie, die in 2021 aan de raad zal worden voorgelegd.

3. Sociaal Domein

Armoede

In het raadsprogramma heeft het CDA aandacht gevraagd voor armoede onder gezinnen. We hebben aandacht gevraagd voor het netwerk waarin inwoners die in armoede (dreigen te) komen zich bevinden (waaronder hun eventuele werkgever). Het moet bekend zijn welke hulp en ondersteuning mogelijk is en men moet de inwoners daarop zo snel mogelijk wijzen. Dit middels een integrale aanpak. De afgelopen raadsperiode is de functie van meedenkcoach in het leven geroepen. Dit vindt het CDA een gouden greep. Daar kan iedereen terecht met vragen. De GGD is bezig met project armoede en kinderen. Dit komt na Pasen in de Gemeenteraad. Dit dient dan door vertaald te worden naar het lokale armoedebeleid. Het CDA gaat beoordelen of er voldoende aandacht is voor gezinnen met kinderen in armoede. We handhaven nog steeds de 120% norm van het bijstandsniveau. Dus een hoger inkomen dan bijstandsniveau voor iedereen. We komen ook tot betere afspraken tussen alle betrokken instanties, professionele en vrijwilligers, om eenzame en kwetsbare inwoners in onze gemeente vroegtijdig te signaleren. En om ze te wijzen op ondersteuning en de voorzieningen die er zijn; Er is begonnen met het project Vroeg er op af! Dit is ook voor mensen met schulden.

Werk

We willen inwoners met een uitkering aan het werk krijgen, uitgaande van hun vermogen om te werken. Het inkomen vullen we aan als inwoners niet (geheel) het niveau van een bijstandsuitkering kunnen verdienen; We proberen inwoners die afhankelijk zijn van een uitkering in eerste instantie te plaatsen op een leerwerkplek. Lukt dit niet dan verwachten we dat zij zich inzetten voor een maatschappelijke functie; Dit ging tot de corona crisis de goede kant op. Het CDA heeft met het initiatief Harde Leerschool bij onze rugbyclub een mooie bijdrage geleverd. Dus via sport aan een baan komen.

Verenigingsleven

De Brede scholen zijn relatief nieuwe gebouwen. Deze dienen te fungeren als hart van de wijk. Dit dient echt nog te verbeteren. Dit loopt op veel plaatsen nog niet zoals het zou moeten. Ook zijn er nog te weinig mogelijkheden voor de jeugd om op stap te gaan in Etten-Leur. We zijn hiervoor wel afhankelijk van ondernemers. Maar het faciliteren kan echt nog beter. Het verenigingsleven ligt door Corona stil, dit heeft veel maatschappelijke impact en waarschijnlijk ook een financiële impact die nu nog niet te overzien is. Hier dienen we de komende periode aandacht aan te besteden.Ouderen

We zijn een dementievriendelijke gemeenten en maken daarom geld en tijd vrij om vanuit kennis preventieve activiteiten voor ouderen te ontwikkelen en uit te voeren. Er worden cursussen gegeven aan verschillende organisaties omtrent het herkennen van dementie en hoe je daarmee om kunt gaan. De professionals krijgen in eerste instantie de leiding en het vertrouwen om in overleg met de inwoners tijdens de keukentafelgesprekken tot de juiste oplossingen te komen. We houden vast aan een één-loket-functie waarbij de inwoner direct goed wordt verwezen ongeacht wie hij/zij in het netwerk aanspreekt. Dit doen we middels een integrale aanpak.

4. Verdere aandachtpunten

Het houden van een betaalbaar en hoog voorzieningenniveau in Etten-Leur (openbare ruimte, sport en cultuur)

Aandacht voor sociale minima (versobering van ondersteuning kan leiden tot financiële problemen) en eenzaamheid aanpakken (wijkverenigingen, ouderenorganisaties)Participatie: meer betrokkenheid van inwoners bij planvorming en uitvoering (vrijwilligers)Economisch sterk blijven: aandacht voor revitalisering bestaande industrieterreinen en een vitaal winkelbestand houden (zowel in centrum als in de wijken)Energietransitie: conform plan RES en binnenstedelijk wijkgericht (betaalbaar, haalbaar)Mobiliteit: aandacht voor betere verkeersontsluiting (doorgaand verkeer en binnenstedelijk)Uitstekende voorzieningen onderwijs behouden (basisonderwijs, Munnikenheide College, Katholieke Scholengemeenschap) en waar mogelijk Multifunctionele AccommodatiesArbeidsparticipatie bevorderen (afstand tot arbeidsmarkt kleiner maken, samenwerking bedrijven)

Verkeersafwikkeling Leur. Het CDA heeft haar provinciale onderhandelingsdelegatie ingelicht over de verkeersafwikkeling op Leur. Verzoek is dit samen met de provincie te gaan oplossen. Dit door bijvoorbeeld een rondweg of een tunnel.

In deze zware periode met vele onzekerheden zien we hoe belangrijk het is dat we een goed landelijk, provinciaal , maar ook lokaal politiek apparaat hebben. We ondersteunen premier Rutte in de aanpak en zijn blij dat de beste mensen (ongeacht hun politieke kleur) nu op de belangrijkste plekken zitten om deze crisis zo goed mogelijk te bestrijden. Wij als lokale politiek onderschrijven deze aanpak helemaal en via onze Burgemeester hebben we de mogelijkheid om de voorzorgsmaatregelen ook op lokaal niveau goed invulling te geven. Dit is nodig voor onze inwoners en op deze manier "maken we samen Etten-Leur”

Ronnie Buiks (email: [email protected] )

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.