29 juni 2020

Accommodatiebeleid in Geldrop-Mierlo: Toekomstbestendige multifunctionele gebouwen

Het CDA is van mening dat de gemeente Geldrop-Mierlo teveel gebouwen in eigendom heeft en/of  onderhoudt. We moeten keuzes maken waarin we willen investeren. Niet minder investeren, maar gerichter. In het vervolg van dit visiedocument leggen we uit waarom.

Het CDA staat voor een echte samenleving. Sociale netwerken, contact en ontmoeting, wederzijdse hulprelaties, gezamenlijke activiteiten in de buurt, allemaal mooie en belangrijke vormen van sociale samenhang. Vrijwilligers zijn de kampioenen van onze samenleving en verdienen onze onvoorwaardelijke steun. We willen daarom gerichter investeren in gemeentelijke (welzijn)accommodaties en gesubsidieerde gebouwen, om zo de diverse doelgroepen maximaal te voorzien in hun behoeften.

Al lange tijd bestaat de wens om het beleid dat geldt voor deze gebouwen meer toekomstbestendig te maken. Vanwege de complexiteit op dit onderwerp laat de voortgang te wensen over. Dit kost nu, maar op termijn zeker, onnodig veel geld. De wensen en behoeften vanuit de verenigingen en de gebouwenbeheerders zijn al meermaals onderzocht, maar zonder hier verder iets mee te doen. Volgens het CDA is nu het moment gekomen om tot actie over te gaan. Langer wachten laat de kosten van onderhoud en exploitatie verder oplopen, terwijl het de vraag is of het behoud van alle wel nodig is binnen een toekomstbestendig beleid.

Voor Geldrop-Mierlo hebben we een visie nodig vanuit actuele cijfers over bezetting, gebruik, onderhoudstoestand en inpassing van de gebouwen binnen het wijkgericht werken. Door burgerinitiatief “Natuurlijk Goed Mierlo” wordt al langere tijd gewerkt aan een onderzoek wat een duurzame toekomst kan bieden aan de vele betekenisvolle organisaties en verenigingen in Mierlo en (een deel van) de gebouwen die zij gebruiken. Dit soort initiatieven moeten we meer omarmen en ondersteunen vanuit de gemeente. Het CDA wil graag snel een plan van aanpak van het college, zodat tot actie kan worden overgegaan.

Vanuit de historie is onze gemeente rijk aan gebouwen voor specifieke doelgroepen op het gebied van cultuur, onderwijs en sport. Zo hebben we in Geldrop-Mierlo meer dan 50 gebouwen die onder beheer van de gemeente staan, waaronder circa tien schoolgebouwen voor basisonderwijs, twee scholen voortgezet onderwijs, drie sporthallen, diverse gemeenschapshuizen, Centrum Hofdael, ‘t Patronaat, twee jongerencentra, ’t Saam, De Vliegert, de bibliotheek en zo meer. Door de veranderingen in de samenleving en teruglopende leden- en gebruikersaantallen bij clubs en binnen de verschillende locaties, is herpositionering op basis van actuele cijfers van zeer groot functioneel en financieel belang. Door op korte termijn te voorzien in gebruiks- en onderhoudscijfers kunnen we als gemeente, in samenwerking met de verenigingen en gebruikers, onderzoeken hoe we kunnen komen tot het meest optimale gebruik per pand met gebruikers die elkaar verder kunnen versterken.

Wijkgebouwen fungeren als ontmoetingsplaats voor bewoners. Zowel jongeren, ouderen, verenigingen en organisaties moeten hier gebruik van kunnen maken. Deze gebouwen en haar bezoekers zorgen voor sociale samenhang. Daarom willen we doeltreffend werken aan een gebruikersvriendelijke inrichting van gebouwen met een buurtgerichte functie. Het multifunctioneel gebruik van een (brede) school bijvoorbeeld. Een gebouw waar verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden. Dit is efficiënt gebruik van gebouwen. Het is immers zonde om algemene ruimten als de aula en de sportzaal in de avonden en de weekenden leeg te laten staan. Mensen uit de buurt en daarbuiten leren elkaar zo beter kennen. Door vrijwilligers hierbij het heft in eigen handen te laten nemen worden ze ‘eigenaar’ van hun initiatief. Ze raken zo meer betrokken bij elkaar en hebben meer voor elkaar over.

Samen met de gebruikers, de verenigingen en de buurt willen we aan de slag om, bij voorkeur gemeente breed, tot die stappen te komen die nodig zijn voor een toekomstbestendig gebruik van de huidige accommodaties. Met efficiënt bedoelen we een goede bezettingsgraad voor gebouwen. Binnen deze opzet is het waarschijnlijk dat bepaalde locaties in de toekomst niet meer gebruikt gaan worden. Uiteraard willen we voor die gebouwen een goede herbestemming vinden. Te denken bijvoorbeeld aan nieuwe woonvormen of andere functies. Maar ook verkopen of slopen zijn opties als die beter passen in de gemeentelijke visie.

Welke organisaties en verenigingen kunnen voordeel halen en steun en meerwaarde voor elkaar zijn door het samen gebruiken van een gebouw? We zien die meerwaarde ook door gebruik te maken van elkaars materialen of opslagruimten of van elkaars expertise! Wij willen met alle betrokkenen naar de win-win opties op zoek.

Om die reden roept het CDA het college op om samen op te trekken met het burgerinitiatief “Natuurlijk Goed Mierlo” en een vervolg te geven aan hun verrichte werk om te komen tot een concrete invulling. Het CDA wil in dit traject een actieve, sturende rol voor ons als gemeente op weg naar een toekomstbestendige benutting van onze multifunctionele gebouwen.

“Het CDA Geldrop-Mierlo staat voor een actief, eerlijk, alert en zorgzaam beleid”

Namens het team van het CDA Geldrop-Mierlo

Mark van Schaijk
Irene Neele-Janssen
Mark Claasen
Miel Somers

Nico van Dijck
Jan-Willem Wouters

Corine Remmers

Paul Font Freide

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.