22 mei 2020

Bouwen en Wonen in Geldrop-Mierlo: Voor iedereen een Thuis!

De behoefte aan woningen voor jong en oud blijft groot in onze gemeente. Ouderen willen graag bij voorkeur gelijkvloers gaan wonen, maar vinden geen passende woning. Zowel jongeren als ouderen staan jarenlang op wachtlijsten om aan een huis te komen. De vraag is: Hoe lossen we dit op?

Doordat ouderen steeds ouder worden, o.a. door onze goede gezondheidzorg, en daardoor dus langer thuis wonen, is passende huisvesting van groot belang. De vraag is of we hier in het verleden voldoende toekomstbestendig voor hebben gebouwd. Jongeren die graag op zichzelf willen gaan wonen, moeten heel lang thuis bij hun ouders blijven wonen of komen niet weg van hun studentenkamer. En dan zijn er de een- en meerpersoonshuishoudens die willen doorstromen naar een grotere of kleinere woning. Al meerdere jaren lopen we als gemeente steeds tegen dezelfde knelpunten aan voor deze doelgroepen.

Vraag, behoefte en aanbod liggen erg ver uit elkaar. Hoe lossen we dat op? Voor de toekomst, maar zeker ook voor nu!

Het koop- en huuraanbod starters en senioren moet worden uitgebreid, met aandacht voor bij hun levensfasen passende oplossingen. In onze gemeente wordt op dit moment zowel in Geldrop als in Mierlo volop gebouwd. Het Tweka terrein en de Kasteeltuinen, maar ook op het terrein van de Bron aan de Willem Barentszweg in Geldrop, met Mierlo’s Welkom en op Luchen wordt hard gewerkt. Daarnaast staan er nog diverse projecten op stapel, zoals nieuwbouwplan De Jonkvrouw, het bouwplan hoek Laarstraat-Bogardeind, nieuwbouw appartementen aan de Nieuwendijk in Geldrop, ontwikkelingen op de Bleekvelden, in de St Jozefkerk, Genoenhuizerweg, Waleweinlaan, diverse verschillende ontwikkelingen in het centrum van Geldrop, nieuwbouwplannen op het oude brandweerterrein in Mierlo en verdere ontwikkeling van Luchen in Mierlo. Dat biedt voor een hoop mensen al volop perspectief.

Maar om vraag en aanbod voor de toekomst dichter én passender bij elkaar te krijgen, willen we als CDA verder gaan!

Als CDA hebben we al vaker mogelijke oplossingen aangedragen in de vorm van alternatieve woningen zoals Tiny Houses en Smart Homes1. Alternatieven die we inmiddels in onze regio al op diverse plaatsen gerealiseerd zien worden. Graag willen we de mogelijkheden van deze nieuwe ontwikkelingen ook voor Geldrop-Mierlo spoedig verder onderzoeken. Om vervolgens natuurlijk ook daadwerkelijk uitgevoerd te zien worden. Het blijkt dat voor met name jongeren een tijdelijke Tiny House een prima springplank is naar een permanente woning. Alleen als we dit soort veranderen willen realiseren en dus de noodzakelijke keuzes durven te maken, kunnen we de inwoners van Geldrop-Mierlo helpen. Het CDA zet hierop in!

Alternatieven die we ook verder willen door-onderzoeken, zijn de verschillende combinaties van wonen en zorg. Dit bijvoorbeeld in de vorm van tijdelijke units in of bij de woning van mantelzorgers of middels zogenaamde kangoeroewoningen2. Met een kleine of juist heel veel ondersteuning van naasten kunnen en willen veel ouderen in hun vertrouwde omgeving, in de buurt van hun geliefden, graag zelfstandig blijven wonen. Dit geeft verbinding tussen generaties en verhoogt de participatie van ouderen. Volgens het CDA zitten hierin verschillende win-win opties.

Kortom het CDA wil, nu er op grotere schaal gebouwd en ontwikkeld wordt, verdere alternatieven onderzoeken die meer recht doen aan de demografische ontwikkelingen binnen onze gemeente. De groep ouderen groeit. We zullen dus, naast de genoemde alternatieven, ook in de reguliere bouw moeten zorgen dat er op z’n minst levensloopbestendig gebouwd wordt. Nog beter is om te zorgen dat we langs de ontwikkelingslijn van de samenstelling van onze bevolking, de komende decennia gaan zorgen dat we niet “meer van hetzelfde” gaan bouwen. Maatwerkgericht bouwen gaat ervoor zorgen dat er voor iedere inwoner van Geldrop-Mierlo een fijne plek is, die hij of zij Thuis kan noemen.

Dus het CDA wil inzetten op: toekomstgericht bouwen. Gericht op de demografische ontwikkelingen van de bevolkingssamenstelling van onze gemeente. Daarbij oog hebben voor alternatieven voor jong en oud, Tiny Houses, Smart Homes en meer inzetten op maatwerk voor Wonen en Zorg combinaties. Wij willen daarom samen met raad en college, op korte termijn, bekijken hoe we de route hiernaartoe inhoud kunnen geven. Dit alles om te komen tot een Thuis voor iedereen in Geldrop-Mierlo.

1 Huizen met handige toepassingen en diensten, die wonen op maat mogelijk maken
2 Een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak, waarbij de woonruimtes elk een aparte voordeur hebben en een interne afsluitbare verbindingsdeur

“Het CDA Geldrop-Mierlo staat voor een actief, eerlijk, alert en zorgzaam beleid”

Namens het team van het CDA Geldrop-Mierlo

Mark van Schaijk
Irene Neele-Janssen
Mark Claasen
Miel Somers
Nico van Dijck
Jan-Willem Wouters
Corine Remmers
Paul Font Freide

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.