29 augustus 2018

DeMooiGeldropMierloKrant in gesprek met Irene Neele-Janssen

DeMooiGeldropMierloKrant is nieuwsgierig naar de persoon achter het gezicht van politici uit Geldrop en Mierlo en gaat met een spiegel op pad. Deze week zien we CDA gemeenteraadslid Irene Neele-Janssen in de spiegel.

Bijdrage leveren
“Het is super om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij.” Dat is voor Irene een belangrijke drijfveer. Niet alleen in de politiek, maar bijvoorbeeld ook in haar werk als analist in de veiligheidssector. Gemeenteraadslid is ze sinds 2002. “Daar werd ik voor gevraagd. Ik wist niet of het iets voor me was, maar het leek me wel interessant”, kijkt ze terug op haar start in de lokale politiek. Irene kwam op plek vijftien van de CDA kandidatenlijst en werd met voorkeurstemmen gekozen. Ze doet het nog altijd graag.

Voorgrond
“Betrokkenheid bij mijn eigen woon- en leefomgeving”, is wat haar aanspreekt. Iets kunnen betekenen voor de samenleving. Ze overwoog om te stoppen met de gemeenteraad. “Ik hoef niet perse in de gemeenteraad te zitten en kan ook op een andere manier mijn bijdrage leveren. Bijdragen, daar gaat het om. Ik doe het niet voor mezelf en ik hou er niet zo van om op de voorgrond te staan.” In samenspraak met het CDA Geldrop-Mierlo besloot ze om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. Irene kreeg 800 voorkeurstemmen, buiten sommige lijsttrekkers om de meeste stemmen van alle kandidaten van alle partijen. Ze houdt zich bezig met de commissie ruimte en ziet nog volop kansen en uitdagingen de komende jaren, waaronder de uitvoering van Sociaal Groen in Geldrop en Mierlo. “Daarnaast hoop ik echt dat we de dienstverlening en communicatie naar en met de burgers gaan verbeteren, dat moet echt nog beter”, geeft ze aan.

Meerdere rollen
De 40-jarige Mierlose geniet van het leven. Ze is getrouwd met Joris en werkende moeder van de zevenjarige tweeling Daan en Jelle. De vakantieperiode is net achter de rug. “Soms is het best lastig. Ik heb één leven en daarin meerdere functies en rollen. Vriendinnen verklaren me weleens voor gek, maar ik vind heel veel dingen leuk.”

Sporten
Een deel van de vrije tijd is voor sporten. Ze speelt in de vrijdagavondcompetitie van de Mierlose tennisvereniging en gaat met een vriendin wekelijks fitnessen in Geldrop. De twee zoontjes voetballen bij Mifano, dus staat Irene wekelijks als voetbalmoeder langs de zijlijn.

Reizen
Ze reist graag. Enthousiast vertelt ze over de grootste reis van haar leven, net na haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Na haar studie wilde ze iets van de wereld zien. Het werd een reis in twee delen. Eerst naar Zuid-Amerika, Kerstmis vieren thuis in Mierlo en dan naar Australië en Nieuw-Zeeland. Het laatste deel van de reis was vooral vakantie met een vriendin, vooral de tijd in Zuid-Amerika heeft veel impact gehad. “Ik ben drie maanden naar Peru en Ecuador geweest. Eigenlijk zou iedereen die kans moeten krijgen. Ik woonde bij een gastgezin en heb gewerkt op een jeugdgevangenis.” Ze heeft er veel gezien en geleerd over de wereld en het leven. “Ik had graag ontwikkelingshulp willen doen”, zegt ze terugkijkend op die periode. Het liep allemaal anders. Met baan, huis en gezin is die wens vervaagd. Een steentje bijdragen zal ze blijven doen. “Niet passief aan de zijlijn staan, maar meedenken en meewerken.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.