07 december 2017

Lijsttrekker Marc Jeucken

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart portretteert DeMooiGeldropMierloKrant de lijsttrekkers van de acht verschillende partijen. Politiek redacteur Martin de Bruijne ging deze keer in gesprek met Marc Jeucken van het CDA.

Nog vier jaar
Marc Jeucken is meteen duidelijk: “Vier jaar geleden ben ik vers in de politiek begonnen en het is mij goed bevallen. Ik zou er dan ook graag mee doorgaan, ik wil graag verder als wethouder.”

Realistisch
Marc is dit jaar vijftig geworden. Vier jaar geleden stond hij tweede op de kandidatenlijst van het CDA, nu is hij lijsttrekker. Verwacht van hem geen populistische uitspraken. “Ik doe niet aan korte termijn politiek”, maakt hij duidelijk. Marc wil zich profileren als een betrouwbaar politicus. Eerlijk en transparant. “Als politicus moet je niet van alles beloven, je moet wel realistisch zijn.”

Wethouder
Vier jaar geleden was hij een nieuwkomer in de politiek. Door zijn partij het CDA werd hij voorgedragen als wethouder. Hij voelt zich thuis in het college. Als wethouder heeft hij het nodige kunnen bereiken. “Ik natuurlijk niet alleen, we moeten het samen doen”, zegt hij er direct bij. Marc Jeucken is onder meer wethouder financiën. “We zijn als gemeente financieel op orde en daar ben ik content mee. Datzelfde geldt ook voor de zorg binnen onze gemeente.”

Discussie voeren
Het college heeft geen meerderheid in de gemeenteraad en dat betekent dat er meer ruimte is voor inbreng van de oppositie. Voor elk voorstel moet immers ‘gezocht’ worden naar een meerderheid. Prima, volgens Marc. “Mits je wel op een zuivere manier met elkaar omgaat. Discussie voeren moeten we doen in de raadszaal en niet daarbuiten.”

Speerpunten
Marc wil zich de komende jaren in blijven zetten als wethouder. Gevraagd naar speerpunten voor het CDA gaat hij in op de situatie in Braakhuizen-Zuid, waar hij als portefeuillehouder nauw bij betrokken is. De kerk staat leeg en verpauperd. “Daar moeten we echt iets realiseren. De mensen hebben recht op een oplossing.” Toekomstbestendig bouwen met meer duurzame seniorenwoningen en woonruimte voor eenpersoonshuishoudens, is iets waar Geldrop-Mierlo werk van moet maken. “Dat zou kunnen op Braakhuizen-Zuid, Loeswijkschool en Centrum West. Maar kijk bijvoorbeeld ook naar veiligheid, zoals de trottoirs op Hulst, daar moeten we echt iets aan doen. Het rioolstelsel: niet zo’n aansprekend onderwerp, maar met de grote vervangingsbehoefte en de toenemende wateroverlast, zien we aankomen dat er flink geïnvesteerd moet worden. Daar moeten we dus nu al op inspelen.”

Kandidatenlijst
Marc Jeucken is trots op de kandidatenlijst van zijn  CDA: ‘Team CDA Geldrop-Mierlo’. Tweede op de lijst is raadslid Irene Neele-Janssen, fractievoorzitter Mark Claasen staat op drie. Met nieuwkomers Mark van Schaijk, Miel Somers en raadslid Arnold van den Bulk is de top zeven bekend. “Ik verwacht niet dat we zeven zetels halen, ik zou er graag eentje willen winnen”. stelt Marc. En als hij geen wethouder kan worden? “Dan zit ik in de gemeenteraad. Ik ben lijsttrekker en heb me kandidaat gesteld. Mocht ik geen wethouder worden dan neem ik vol overtuiging plaats in de raad."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.