28 augustus 2018

Mark Claasen stelt vragen over wachttijden sociale huurwoningen

In de media, zowel regionaal als landelijk, worden de geluiden steeds duidelijker dat de wachttijden voor een sociale huurwoning wel heel fors oplopen. Binnen de in het Stedelijk Gebied gemaakte afspraken is helder dat we binnen de negen gemeente o.a. asielzoekers met een verblijfsvergunning urgentie verlenen bij het toekennen van woonruimte. Uiteraard vindt ook het CDA dit van groot belang. Alleen de geluiden dat bijvoorbeeld jongeren steeds vaker noodgedwongen bij hun ouders moeten blijven wonen, omdat er geen huurwoning beschikbaar komt en dat ze ook niet in aanmerking komen voor een hypotheek om een woning te kunnen kopen, maakt dat zij wel in de knel komen. Ook de doorstroming tussen de verschillende woningtypen loopt zo behoorlijk vast.

Het CDA wil snel werk maken van de woningnood die mogelijk al aanwezig is, maar die zeker gaat ontstaan als we nu niet proactief aan de slag gaan. We maken ons zorgen om beschikbaarheid van woningen met name voor jongeren en andere groepen met urgente nood. Mark Claasen heeft hierover namens de CDA-fractie vragen gesteld aan het college.

- Wat is de status in GM als we kijken naar de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning?

- Wat zijn de prestatieafspraken met de corporaties als het gaat om extra faciliteiten voor bijv. startende jongeren en ouderen die kleiner willen gaan wonen?

- Wat ziet u op redelijk korte termijn (2-4 jaar) als mogelijke oplossingen om middels passende huisvesting jongeren en ouderen te faciliteren binnen onze gemeente?

- Wordt in dit kader bijv. ook gekeken en gewerkt aan concrete invulling van nieuwe woonconcepten in de trant van Tiny Houses?

- Wordt er met marktpartijen bijv. gekeken naar realisering zowel in huur- als koopsegment naar concepten zoals we vroeger de HAT-woning hadden? (Op een compact aantal vierkante meters een compleet woonprogramma voor een persoon).

- Bent u met de CDA-fractie van mening dat door de behoorlijke toename van het aantal eenpersoons huishoudens, dit met name één van de doelgroepen zou moeten zijn, waarmee gezocht moet worden naar passende huisvestingsconcepten?

- Zo ja, wanneer en op welke manier wilt u hier op korte termijn vorm en inhoud aan gaan geven en op welke wijze gaat u daar op concrete wijze onze marktpartners bij betrekken?

Wij zien een spoedige beantwoording op bovenstaande vragen tegemoet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.