01 februari 2018

Mark van Schaijk. ‘Rookie’ met visie

Mark van Schaijk (34) is een geboren Geldroppenaar en opgegroeid in de wijk Braakhuizen. Hij woont sinds vorig jaar met zijn vrouw Marleen en twee jonge kinderen Melle (2) en Morris (0) in Mierlo. Dit voorjaar zal het gezin verhuizen naar een woning op Luchen. Al sinds jonge leeftijd is Mark actief in het verenigingsleven. Bij de Neil Armstrong Scouting Groep in Geldrop, bij de stichtingen Leergeld en Samen Voor Geldrop-Mierlo en sinds vorig jaar actief voor het CDA als fractie-assistent. Een nieuwkomer in de politiek dus.

Je passie kunnen volgen
“Met name jongeren moeten de kans krijgen om mee te doen aan de maatschappij en hun passie kunnen volgen. Daar heb ik me altijd voor ingezet”, stelt Mark. “Ik geloof ook in de kracht van lokale politiek. Ik ben er pas sinds kort bij betrokken geraakt, maar ik zag meteen dat je echt een verschil kunt maken. Ik voelde me daarom meteen thuis.”

Bewoners betrekken bij wat er in hun omgeving speelt
De gemeenteraad heeft invloed op veel lokale zaken, van armoedebeleid tot onderhoud van wegen en van jeugdzorg tot veiligheid en handhaving. Mark: “Ik was daar echt door verrast, hoeveel invloed dat is. Het is jammer dat maar weinig mensen dit merken.” Mark wil hierin verandering brengen door inwoners op een laagdrempelige manier te betrekken bij zaken die spelen in hun omgeving.

Organisaties ondersteunen
Actieve organisaties en verenigingen zijn het cement van de samenleving. Het CDA vindt het belangrijk organisaties en mensen te ondersteunen die zich maatschappelijk inzetten. Mark: ”Ik heb in het verenigingsleven regelmatig te maken gehad met de gemeente. Ik vind dat de gemeente vrijwilligers moet ondersteunen en ontlasten. Er zijn naar mijn mening te veel regels en er is veel bureaucratie. Het is mooi dat het CDA zich daar hard voor maakt.”

CDA Geldrop-Mierlo: Alert, actief, zorgzaam en eerlijk
De politiek in Geldrop-Mierlo is volgens Mark toe aan een frisse blik. “Als ik gekozen word als gemeenteraadslid wil ik in ieder geval de stem van jongeren vertegenwoordigen. Zaken die hen bezighouden, zoals goede openbare voorzieningen, bereikbaarheid, het aanbod op de woningmarkt, uitgaan en evenementen moeten op de agenda blijven staan,” aldus Mark. En vanuit zijn financiële achtergrond stelt hij dat de gemeente zuinig moet omgaan met de beschikbare middelen en niet meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. “Dat kan de gewone burger ook niet”, stelt Mark. “Ik wil de inwoners van Geldrop-Mierlo kunnen uitleggen waaraan hun belastinggeld wordt besteed. Een goed zwembad kan ik uitleggen, maar een te dure raadszaal niet.”

Mark zal, als hij wordt gekozen, zich met de andere CDA’ers in de volgende raadsperiode hiervoor inzetten: alert, actief, zorgzaam en eerlijk. Met het hart op de juiste plaats. Hart voor Geldrop-Mierlo! Mark van Schaijk staat op lijst 2 op plaats nr. 4.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.