17 juni 2019

Niet langer watertrappelen, maar zwemmen!

Het CDA gaat voor een betaalbare basis zwemvoorziening voor alle inwoners van onze gemeente. Kort samengevat verwachten wij dat voor een aanvaardbaar bedrag per inwoner de huidige zwemvoorziening met een binnen- en buitenbad in stand gehouden kan worden voor de komende 20 jaar. Daarbij is extra woningbouw in het gebied wat ons betreft niet aan de orde.

Doorgaan op de huidige locatie betekent continuïteit voor onze verenigingen, zoals zwemvereniging Thalassa, de Doorzetters en Duikteam Geldrop. Ook het aqua joggen, aqua fit zwemmen, Gymics, knuffel- en recreatief zwemmen en de zwemlessen zijn dan voor de komende 20 jaar verzekerd. En waarschijnlijk kan onze jeugd ook nog van een buitenbad genieten. Dat alles zonder al te veel luxe, maar gewoon voldoende om lekker te kunnen zwemmen!

Het verkiezingsprogramma van CDA (“Hart voor Geldrop-Mierlo”) steunde op een 4-tal pilaren: Eerlijk, Alert, Zorgzaam en Actief. Met de pilaar “Actief” wilden we ruimte creëren voor o.a. ondernemers om het sporten en recreëren in onze gemeente te optimaliseren. Het behouden van maatschappelijke voorzieningen, zoals het zwembad, is daarbij voor het CDA cruciaal!

Eind 2018 hebben wij onze visie rondom zwemvoorziening de Smelen gedeeld met de fracties binnen de Gemeenteraad en daarna via het publieke kanaal. Daarin gaven wij aan, dat voor onze gemeente nu geldt dat we geen lasten op onze zwemvoorziening hebben behalve een bijdrage van omgerekend EUR 5 per inwoner per jaar op de exploitatie. Ook hadden wij al gesteld dat, vergeleken met andere gemeentes en andere investeringen, we nu voor een relatief laag bedrag de exploitatie hebben uitbesteed. Gelet op de eisen in het bestaande contract met LACO (waar gewoon aan wordt voldaan) moeten we ook geen hogere verwachtingen hebben.

Het negatieve sentiment van de raad over de huidige zwemvoorziening en diens exploitant heeft de laatste jaren de boventoon gevoerd. Dit heeft tot veel negatieve publiciteit geleid, zowel binnen als buiten de raadszaal. Toch lijkt er bij een groot aantal fracties nu het besef te zijn dat verder gaan met de huidige exploitant LACO wellicht het beste alternatief kan zijn. Dit wordt mede ondersteund door het rapport van Drijver en Partners. Zij onderschrijven objectief de visie van het CDA dat nieuwbouw en/of eigenaarschap zijn prijs heeft. Per inwoner zullen de kosten dan al snel oplopen naar EUR 15 tot EUR 20 per inwoner per jaar, dat is dus 3 tot 4 keer meer dan nu het geval is. Het CDA vindt die prijs te hoog. Wij moeten reëel naar de huidige zwemvoorziening blijven kijken: het moet het doelgroep-, verenigings- en recreatief zwemmen ondersteunen, tegen een aanvaardbare prijs.

Met dit amendement wat als doel heeft om een nieuwe meerjarige overeenkomst met LACO aan te gaan voor de maatschappelijke functie van Zwemvoorziening de Smelen, zetten we een stap voorwaarts. Maar we zijn er zeer zeker nog niet, tot het einde van het jaar heeft het college waarschijnlijk de tijd nodig om tot een aanvaardbare overeenkomst met LACO te komen. Met een langjarig perspectief heeft ook LACO als exploitant zekerheid en kunnen de nodige investeringen gedaan worden op het gebied van duurzaamheid en gerichte renovatie. Daarmee kwalificeert de Smelen in onze ogen weer als een goede basisvoorziening voor de komende 20 jaar en creëren we rust rondom dit dossier. Niet langer meer watertrappelen, maar zwemmen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.