30 augustus 2018

Nieuwe zienswijzenprocedure voor aanleg chemiebuizen

Naar aanleiding van vragen die zijn gesteld aan het college door de CDA-fractie, over de aanleg van chemiebuizen door onze gemeente, is duidelijk geworden dat alvorens er leidingen worden gelegd de minister van plan is voor het indicatieve tracé opnieuw een zienswijzenprocedure te starten (eind 2018 / begin 2019). Dit wil zeggen dat het plan opnieuw wordt gepubliceerd en ter inzage wordt gelegd. Als het tracé wordt vastgesteld en een leidingexploitant is van plan een leiding te gaan leggen, dan dient het bestemmingsplan hierop te worden aangepast. Deze procedure staat open voor bezwaar en beroep.

Als het leiding tracé is vastgesteld, kunnen zienswijzen worden ingediend. De gemeente zal het tracé nogmaals bestuderen en eventueel zienswijzen hierop indienen. Hierover vindt ook overleg plaats met andere gemeenten die de geplande leidingstrook binnen hun gemeentegrenzen hebben liggen (Helmond, Someren en Nuenen). De gemeente Geldrop-Mierlo zal het voorgenomen tracé aan haar inwoners kenbaar maken via de gemeentelijke berichtgeving. Inwoners kunnen dan ook zienswijzen indienen bij het Ministerie.

Het vervoer van gevaarlijke stoffen brengt altijd risico met zich mee. In vergelijking met vervoer over de weg, over het spoor of over water is transport per buisleiding het veiligste alternatief. Als het komt tot de aanleg van een leiding voor het transport van gevaarlijke stoffen, dan dient deze te voldoen aan het Besluit externe veiligheid buisleidingen. Dit betekent o.a. dat er veiligheidsafstanden tot (beperkt) kwetsbare objecten in acht moeten worden genomen.

Heeft u naar aanleiding van deze berichtgeving nog vragen? Neem gerust contact op met de CDA-fractie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.