11 november 2022

Reactie tweede termijn CDA Geldrop-Mierlo op begroting 2023-2026

Voorzitter,

Als CDA fractie hechten wij er belang aan om kort te reflecteren op de algemene beschouwingen van onze raad van enkele weken geleden, de daaropvolgende reactie van het college en de debatten die vorige week hebben plaatsgevonden.

In onze eerste termijn (de algemene beschouwingen) hebben wij als CDA aandacht gevraagd voor een aantal hoofdthema’s, te weten:

  1. Het op orde brengen van de financiën en onze reserves
  2. Het behoud van het sociale gezicht van onze gemeente (zorg, armoedebeleid, ondersteuning van verenigingen)
  3. Volkshuisvesting (bouwen en wonen) en onze keuzes daarin
  4. Duurzaamheidsdoelen
  5. De uitvoeringskracht van onze gemeentelijke organisatie

Wat wij voor nu met u willen delen is het volgende:

  • We lijken de komende jaren overschotten te hebben, waarmee we onze reserves kunnen aanvullen. Dat is heel goed nieuws en ook in lijn met het herstelplan wat jaren geleden is ingezet.
  • Wat we niet willen is dat we onszelf te rijk rekenen. Een deel van de verhoging van de algemene reserve komt uit andere reservepotten die we opheffen. Een ander deel komt simpelweg omdat we meer geld krijgen van de rijksoverheid. Een voordeel, wat zomaar weer kan omslaan in een nadeel. Wat ons betreft zijn we daarom voorzichtig met nieuw beleid wat structureel geld kost.
  • Er wordt in deze begroting veel extra capaciteit gevraagd (dus méér ambtenaren). Dat zijn structurele kosten. Voor nu gaan we mee in deze vraag naar extra capaciteit. Tegelijkertijd liggen wij wel wakker van het hoge ziekteverzuim. Dat geeft aan dat het niet geheel op orde is. Het is belangrijk dat we als werkgever het verschil kunnen maken in een krappe arbeidsmarkt. Dus het is belangrijk dat er een positieve vibe is in de organisatie en we juist op de minder tastbare zaken als werkdruk, werkplezier en persoonlijke ontwikkeling investeren.
  • Ons voorstel om een crisisfonds in te stellen heeft niets te maken met het creeeren van potjes, maar is bedoeld om te voorkomen dat we reserves opmaken aan andere doelen dan eerder genoemd: specifieke ondersteuning van inwoners en instellingen, versnelling van de woningbouw en verduurzaming.
  • We zijn blij dat er breed draagvlak is in de raad voor ondersteuning van deze doelen. Ook ons college heeft een concreet voorstel gedaan in die richting.

Voorzitter. Alles overziend hebben wij als CDA geen reden voor wijzigingsvoorstellen op dit moment. Wel vragen wij opnieuw aandacht voor twee specifieke onderwerpen waar wij als CDA in het kader van de begrotingsbehandeling schriftelijk vragen over hebben gesteld, te weten onderwijshuisvesting en de termijn waarop we concreet aan de slag gaan. En de zorgen rondom de accommodatie van Hockeyclub Mierlo.

Dank overigens aan alle partijen voor de bereidheid om met elkaar het gesprek te voeren over deze begroting en we kijken uit naar een constructieve behandeling van de begroting vanavond.

Namens het team van het CDA Geldrop-Mierlo,

Mark van Schaijk
Irene Neele-Janssen
Nico van Dijck
Pim Karel
Paul Font Freide
Pedro van den Eijnden
Irene van Hooff
Joost van ‘t Hof

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.