27 september 2022

Zwemvoorziening de Smelen blijft de komende jaren behouden

De bijdrage van het CDA Geldrop-Mierlo, door fractievoorzitter Mark van Schaijk, tijdens de raadsvergadering van 26 september jl. over het behoud van zwemvoorziening de Smelen:

Voorzitter,

Aan het begin van de vorige bestuursperiode, in 2018, hebben wij als CDA onze visie rondom zwemvoorziening de Smelen naar buiten gebracht. Destijds stelden wij vast dat we voor een beperkte bijdrage per inwoner per jaar de exploitatie van onze zwemvoorziening hadden uitbesteed en dat het wat ons betreft ook mogelijk moest zijn om voor een aanvaardbaar bedrag de Smelen met een binnen- en buitenbad in stand gehouden kan worden voor een lange periode.

Voorzitter, we hebben gelijk gekregen.

Dat is heel goed nieuws want dit geeft continuïteit voor onze verenigingen, zoals zwemvereniging Thalassa, de Doorzetters en Duikteam Geldrop. Ook het aquajoggen, knuffel- en recreatief zwemmen en de zwemlessen zijn weer voor vele jaren verzekerd. En bij mooi weer kan onze jeugd van het buitenbad blijven genieten.

Het negatieve sentiment van deze raad over de Smelen en diens exploitant heeft de laatste jaren de boventoon gevoerd. Toch lijkt er bij deze raad nu het besef te zijn dat verder gaan met een commerciële exploitant het beste alternatief is. Het CDA heeft in ieder geval veel vertrouwen in Sportfondsen als onze maatschappelijke partner en nieuwe eigenaar van LACO Geldrop BV. Met een langjarig perspectief heeft ook de exploitant zekerheid en kunnen de nodige investeringen gedaan worden op het gebied van duurzaamheid en gerichte renovatie. De huidige energiecrisis toont ook het belang van het snel verduurzamen van de accommodatie.

Tot slot willen we onze dank uitspreken aan de vele partijen, zoals betrokken inwoners, ambtenaren, ondernemers en het college die zich jarenlang hebben ingezet voor dit dossier. De Smelen kwalificeert straks in onze ogen weer als een goede basisvoorziening voor de komende 20 jaar en we creëren rust rondom dit dossier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.