15 november 2021

Begroting 2022: Doen waar het om draait

Op 11 november jl. lag de laatste begroting van deze periode voor. Graag kijkt het CDA eerst even terug. Na een aantal sobere jaren besloot de coalitie 4 jaar geleden om aan de slag te gaan en financieel vooruit te kijken. De gemakkelijkste keuze was destijds om niet te investeren: financieel super verantwoord, echter draagt dit niet bij aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van onze gemeente. Dat hebben we dus niet gedaan: wij zagen kansen om verder te werken aan een kerngezonde gemeente.

Er is veel bereikt in 4 jaar. Ik benoem graag een paar besluiten waar wij als CDA trots op zijn: De herontwikkeling van het Bakelse centrum, Kasteel en centrumplan Gemert en financieel weer gezond. Dan vooruit kijkend. Wij wilden duidelijke uitgangspunten voor de begroting. Wij stelden onszelf als CDA de vraag: waar draait het om voor onze inwoners, voor nu en in de toekomst?

Het draait om onze jeugd.
Want daar ligt de basis, de kiem van de toekomstige generatie inwoners van onze gemeente. Kinderen moeten zorgeloos kunnen opgroeien in onze gemeente met volle kansen voor de ontplooiing van zichzelf, om te zijn wie je bent.

Goede scholen en onderwijs in iedere kern zijn een belangrijke voorwaarde voor de toekomst van onze jeugd en de leefbaarheid. Wij zijn daarom ook tevreden met het opnemen van scholen Gemert-Zuid in de begroting. Daarnaast is er mede namens CDA een motie ingediend om snelheid te maken in het proces t.b.v. Commanderij College. Zo blijft de school scherp op het netvlies. Wel moet er een goede onderbouwing komen waardoor de keus gemaakt kan worden voor nieuwbouw of renovatie en hoe dit te begroten. Daarnaast hebben wij een motie ingediend voor het opzetten van een Jeugdgemeenteraad. Zo betrekken wij de jeugd nog beter.
Heb jij interesse om hieraan deel te nemen? Melden maar!

Het draait ook om een fijne plek om te wonen. 
Wij zullen daarom een veel flexibelere houding aan moeten nemen als gemeente én gemeenteraad. Een nieuwe kijk op de te stellen normen bij woningbouwplannen is daarbij essentieel. Voor ons zijn de groennorm en Tiny Houses twee hele belangrijke speerpunten.

Verder heeft het CDA een amendement ingediend zodat het GFT-afval in de komende maanden vaker wordt opgehaald. Inwoners klaagden over het niet frequent ophalen van groenafval, juist nu we richting winter gaan en de bladeren van de bomen vallen. Daarnaast willen wij dat het meer ophalen van de groene container in het nieuwe afvalbeleid komt.

De begroting is unaniem vastgesteld. Dat is iets om trots op te zijn. Een begroting die laat zien dat je kan investeren en ambities waar kunt maken om onze gemeente leefbaar en toekomstbestendig te houden. Deze begroting laat zien dat door duidelijke keuzes te maken je ook kunt werken aan de financiële gezondheid van onze gemeente. Volgende uitdaging: dit ook structureel en stabiel gezond laten zijn.

Wilt u graag dingen met ons bespreken? Neem dan contact met ons op.

CDA Gemert-Bakel

Stefan Janszen

0610234611

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.