24 oktober 2022

Belevenisvluchten F-35; Een bak herrie, echt wel

Dinsdag 17 oktober; de inwoners van onze gemeente maken kennis met de F-35. De F-35 scheert over Milheeze. Het nieuwe gevechtsvliegtuig is een plaatje om te zien. MAAR.

Als het vliegtuig voorbijkomt worden we geconfronteerd met waar we bang voor waren. Een bak herrie tot wel 92 decibel volgens de geluidsmeter. Een oorverdovend lawaai. Met name voor onze inwoners in Milheeze een onacceptabele hoeveelheid geluid. En nu was het nog maar 1 F-35 die overvloog. Als straks de vliegbasis operationeel is kunnen het er zomaar 3 of 4 gelijktijdig zijn. En niet 1 dag, nee maar liefst 18, of misschien zelfs 24 weken lang!. En dat is wat onze bewoners rondom de vliegbasis De Peel te wachten staat.

Mooi is de foto in het Eindhovens Dagblad van 18 oktober. Defensiepersoneel staat te kijken naar de F-35 met de oren afgedekt. Is dit de toekomst voor onze inwoners?  Met oordopjes in aan het werk. Dit willen we toch echt niet. We zijn blij dat Defensie deze vluchten heeft georganiseerd, zodat we weten wat ons te wachten staat. Defensie nodigt u uit om deel te nemen aan de enquête en uw mening te geven over uw ervaring. Deze enquête kunt u terugvinden op de site https://enquete.toponderzoek.com/depeel. DOEN. Wilt u liever gebruik maken van de mogelijkheid om de enquête schriftelijk in te vullen dan kunt u dit melden bij het onderzoeksbureau of een berichtje aan ondergetekende en wij zorgen ervoor dat u de enquête thuis krijgt. Hoe gaat het nu verder?

Op dit moment wordt er een milieueffectenrapportage opgesteld (de MER). In deze MER wordt onderzocht wat de effecten zijn op het milieu van de heropening van de vliegbasis. Hier speelt op dit moment ook stikstof een grote rol. Mag Defensie extra stikstof gaan uitstoten dicht bij een Natura 2000 gebied, terwijl onze agrariërs daar in de omgeving misschien moeten stoppen? Ook deze puzzel moet nog worden gelegd. Het is nog geen gelopen race.

Als de uitkomsten van de MER bekend zijn komen we bij u terug. Dit is namelijk het moment om ons te laten horen bij de staatssecretaris in Den Haag!  Wilt u graag eerder met ons in gesprek? Of zijn er andere zaken die u graag wilt bespreken. Neem dan vooral contact op.

Namens CDA Gemert-Bakel

Theo vd Berkmortel

06-53621006

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.