12 december 2022

Besluitvormende raadsvergadering verzoek COA

Op 6 december was de besluitvormende raadsvergadering inzake het verzoek van het COA voor asielopvang. In onze fractie hebben wij hier veel over gesproken. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat wij geen steun konden verlenen aan opvang van 300 asielzoekers op het Zorgboog-terrein in Bakel. Wij achten deze locatie ongeschikt om verschillende redenen. Zo doet het terrein dienst voor de zorg met een hospice en een verzorgingshuis en is het een recreatief uitloopgebied van Bakel. Bovendien vinden wij het grote aantal opvangplekken niet passen bij onze gemeente. Echter willen wij benadrukken dat wij hiermee niet zeggen dat wij niets willen. Als CDA Gemert-Bakel zien we ook dat wij een opdracht hebben om een passende oplossing te bieden voor dit humanitaire probleem. De onmenselijke situaties in Ter Apel en het wekelijks verhuizen van sporthal naar sporthal moeten stoppen en daar moet ook onze gemeente een steentje aan bijdragen. 

Maar wat willen we dan wel? Wij hebben geluisterd naar alle verhalen en berichten die ons bereikten. Er waren voor- en tegenstanders maar iedereen benadrukte dat wij als gemeente iets moeten doen aan dit maatschappelijke probleem. Het CDA ziet kansen voor opvang in kleinschaligheid in onze gemeente. Daarom hebben wij tijdens de hoorzitting gevraagd naar de mogelijkheden van kleinschaligere opvang, maar ook naar een evenredige verdeling in onze regio, en wat de voorwaarden zijn voor succesvolle asielopvang. Wij zijn hierbij op zoek geweest naar de oplossing in plaats van het problemen en tegenstellingen.

Concreet betekent dit dat wij op hoofdlijnen de aanstaande spreidingswet willen volgen. Deze zegt circa 23 personen opvangen per 10.000 inwoners. Dat is circa 70 plekken voor onze gemeente. Of dat uiteindelijk 70 wordt, of 80, of 90, dat hangt af van de locatie en de randvoorwaarden. Maar deze aantallen achten wij passend bij onze gemeente. Dit doen we voor 2 jaar. Wanneer ook na deze 2 jaar nog opvang nodig is, zijn wij bereid om daar vervolgafspraken over te maken. Wanneer iedere gemeente hierin zijn verantwoordelijkheid pakt lossen we samen het probleem op.

We zijn blij dat we samen met de Dorpspartij, VVD en Politiek op Inhoud een meerderheid hadden voor deze insteek. Tevens hebben wij erop aangedrongen om te onderzoeken welke meerwaarde er gerealiseerd kan worden. Denk aan extra woningbouw voor onze starters. Laten we respect voor elkaar houden, de schouders eronder zetten en ons steentje bijdragen.

Namens CDA Gemert-Bakel,

Stefan Janszen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.