16 december 2019

Bouwen aan de Toekomst

Afgelopen donderdag 12 december zijn er veel stukken afgehamerd in de raadsvergadering. Wij willen een drietal zaken uit deze vergadering, die zeker de aandacht verdienen, graag met u delen.

Weerstandsvermogen op peil
Het eerste is de 2de actualisatie van de bouwgrondexploitatie. In de raad van afgelopen mei is besloten om vier bouwgrondcomplexen in exploitatie te nemen. Drie bouwgrondcomplexen, ‘Heerebosch, fase II’ (Handel) – ‘Mr.Hertsigstraat (De Rips) – ‘Elsenstraat’ (Milheeze), zijn nieuwe ontwikkelingen. Het bouwgrondcomplex ‘Keizersberg’ (Elsendorp) is opnieuw in exploitatie genomen. Wij zijn verheugd dat er in deze kernen van onze gemeente weer gebouwd kan gaan worden.

Ook worden er een zestal exploitaties afgesloten. Deze worden gesloten met een positief resultaat en dit resultaat wordt toegevoegd aan de reserves bouwgrond. Deze reserves samen met de algemene reserves zorgen voor het weerstandsvermogen van de gemeente. De gemeente heeft een buffer nodig om financiële tegenvallers op te kunnen vangen zodra risico’s ontstaan. Het weerstandsvermogen bepaalt in hoeverre de gemeente in staat is de financiële gevolgen van opgetreden risico’s op te vangen. Voor onze gemeente is dat meer dan goed. Dat is een supermooi bericht om 2019 mee af te sluiten.

Lachgas
Ons raadslid Joris van Loon heeft namens het CDA aandacht gevraagd voor lachgas. Het gebruik van Lachgas als recreatief middel is de laatste jaren enorm in opkomst en is de afgelopen weken weer veelvuldig in het nieuws geweest. Het wordt volgens onderzoeksbureaus, maar ook volgens lokale organisaties zoals jeugd- en jongerenwerk steeds meer gebruikt. Het gebruik concentreert zich onder jongeren en jongvolwassenen.

Door de gebruikers wordt lachgas nauwelijks als ‘drug’ gezien, maar als een relatief onschuldig middel. Het gebruik van lachgas wordt ook steeds meer als ‘normaal’ gezien. Diverse onderzoeken tonen inmiddels aan dat gebruik helemaal niet zo onschuldig is als door velen werd aangenomen. Wij zijn zeker niet de partij die voorstander is van een (lokale) overheid welke zoveel mogelijk regeltjes en beperkingen oplegt, dat neemt echter niet weg dat wij grote zorgen hebben dat gebruik van lachgas kan leiden tot een opstap naar het gebruik van andere verboden of verslavende middelen. Wij zijn dan ook zeer blij met de onlangs aangekondigde maatregelen van het kabinet tegen het gebruik en de verkoop van lachgas. Het CDA is blij dat recreatief verbruik verboden wordt. In onze gemeente is het nu belangrijk dat op het moment dat het verbod ingaat er gehandhaafd zal worden. Dit heeft nadrukkelijk onze aandacht.

Grondprijzen
Daarnaast is onder onze aanvoering bij het bespreekstuk “Grondprijzen 2020” een amendement ingediend. Hiermee willen wij de grondprijzen voor de kavels kleiner dan 200 m², in de kernen De Rips en Elsendorp, verlagen met € 20,-. Hiermee hopen wij de starters nog beter te kunnen binden zodat de leefbaarheid van deze dorpen gewaarborgd blijft. Zo zorgen wij voor de toekomstbestendigheid van deze twee kernen.

Namens het CDA Gemert-Bakel wens ik u allen zeer prettige feestdagen!

Stefan Janszen

CDA Gemert-Bakel

06-10234611
[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.