11 oktober 2022

CDA: Geen draagvlak voor opvang 300 asielzoekers

Het CDA Gemert-Bakel ziet geen heil in de opvang van 300 asielzoekers op het Zorgboog-terrein Roessel 3 te Bakel. Dit is de conclusie die de partij heeft getrokken na intern beraad. Hoewel de noodzaak voor asielopvang onderkend wordt en ook de gemeente Gemert-Bakel haar rol hierin dient te pakken, is er onvoldoende draagvlak voor een dergelijke opvang op het door het COA voorgenomen terrein. 

Op 6 oktober jongstleden werd de gemeenteraad van Gemert-Bakel in kennis gesteld van het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de noodopvang en reguliere opvang van asielzoekers op het Zorgboog-terrein in Bakel. Het gaat hierbij om een verzoek voor 300 opvangplekken voor noodopvang, voor de periode van minimaal 2 jaar en de realisatie van reguliere opvang voor een periode van 5 tot 10 jaar voor hetzelfde aantal asielzoekers. De gemeenteraad mag hun wensen en bedenkingen uiten, het formele besluit wordt genomen door het College van Burgemeester en Wethouders.

De CDA-fractie is na intern beraad tot de conclusie gekomen dat de partij geen steun zal verlenen aan de opvang van 300 asielzoekers op het Zorgboog-terrein. De fractie acht deze locatie ongeschikt om verschillende redenen. Zo doet het terrein nog altijd dienst voor de zorg met een hospice en een verzorgingshuis en is het recreatief uitloopgebied van Bakel met een kabouterbos, kruiden- en vlindertuin, dierenpark etc.Bovendien vindt het CDA het grote aantal opvangplekken niet passen bij het dorp Bakel of de gemeente Gemert-Bakel. 

CDA-fractievoorzitter Stefan Janszen: “Natuurlijk kennen we allemaal de schrijnende beelden uit Ter Apel en het gezeul met mensen van sporthal naar sporthal. Zeker met de winter in aantocht is dat geen fijne gedachte en wij vinden dan ook dat ook onze gemeente haar verantwoordelijkheid moet pakken. Maar niet op deze locatie en niet zo grootschalig.”

Joris van Loon, CDA-raadslid uit Bakel vult aan: “Afgelopen week is door het verzoek van het COA veel onrust ontstaan in Bakel en Milheeze. Inwoners en ondernemers hebben hun zorgen geuit, meestal op een nette en zorgvuldige manier. Deze zorgen snappen wij volkomen, waardoor wij dit verzoek niet zullen steunen. Hopelijk denkt een meerderheid van de gemeenteraad er zo over.”

Het CDA heeft het verzoek ingediend om op korte termijn een openbare raadsvergadering te beleggen zodat de wensen en bedenkingen over het verzoek van het COA mondeling kunnen worden toegelicht door elke fractie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.