19 oktober 2016

CDA Gemert-Bakel bezoekt Koning Koudetechniek

In het kader van “op de koffie” hebben we op het nieuwe industrieterrein Papenrijt in Bakel het bedrijf van de familie de Koning bezocht.

Na het nuttigen van een kop koffie en de door ons meegebrachte CDA-taart nam Marc de Koning ons mee in de geschiedenis en de ontwikkeling van het bedrijf Koning Koudetechniek.

Vader Gerrit de Koning begon in 2002 voor zichzelf nadat hij jaren als monteur in de branche had gewerkt. De tijd zat hem mee want van overheidswege werden er steeds meer eisen gesteld aan het bewaren van voedsel. Door zijn motto: ‘iedere monteur moet alles kunnen plaatsen en repareren’ werd er goed zaken gedaan. Niet veel later zijn ook zijn zonen Marc en Geert in het bedrijf gaan werken. Er was weinig verloop zowel bij hun klanten als hun medewerkers. Het bedrijf groeide gestaag. Het bedrijf groeide uit zijn jasje vandaar dat er in 2013 een logische verhuizing volgde naar het industrieterrein in Bakel dat net in ontwikkeling was.

Naast de 2 zonen (inmiddels beide eigenaar), is ook de dochter werkzaam. Daarnaast zitten ook de partners van de kinderen in het bedrijf. Met ieder hun eigen kwaliteiten. Je kunt dan ook van een echt familiebedrijf spreken!

De klantenkring van Koning koudetechniek zit in het MKB, de retail-sector en de agrarische sector, dus van koelvitrines in winkels tot hallen die compleet gekoeld moeten worden. Doordat er gevoelige  producten bewaard moeten worden betekend het dat er 24 uur per dag 7 dagen per week service geboden moet worden. Doordat ze deze diensten met de kwaliteit die erbij hoort bieden groeit het bedrijf nog steeds gestaag door. Ze behoren nu tot de top 3 in de branche. In het bedrijf zijn nu ongeveer 25 mensen werkzaam.

Marc geeft aan dat het voor hun moeilijk is om goed geschoold personeel te werven. Er is geen specifieke opleiding vandaar dat ze zelf het onderwijs naar zich toetrekken. Jonge monteurs met passie voor het werk kunnen intern cursussen volgen om uiteindelijk als volwaardig monteur aan het werk te kunnen. ‘Dit is ook belangrijk voor onze continuïteit’, zegt Marc.

De verwachting voor de toekomst geeft aan dat ze nog meer ruimte voor ontwikkeling en opslag nodig hebben. De vraag is eind vorig jaar met de gemeente besproken en nu zien we al de contouren van de nieuwe hal  aan de overkant van het huidige gebouw. Mark spreekt dan ook van ‘een goede en accurate  samenwerking  met de gemeente die het mogelijk maakte dat we nu al aan het bouwen zijn.’

Met enkele vragen en boodschappen van de familie aan ons als vertegenwoordigers van de gemeenschap en de gemeente sluiten we de discussie af.

Terecht vol trots laten vader en zoon de Koning de kantoren en hallen zien. Indrukwekkend de opslag en werkplaatsen die het jonge bedrijf heeft. Je ziet dat er met passie gewerkt wordt.

Koning Koudetechniek bedankt voor de gastvrijheid! We hebben een bedrijf gezien waar we als gemeenschap trots op mogen zijn.

Namens de CDA fractie, Wim Meulenmeesters

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.