26 september 2022

CDA start offensief om verenigingen en vrijwilligers te ondersteunen

Verenigingen zijn het kloppend hart van onze gemeenschap, bloeiende verenigingen zorgen voor de leefbaarheid in onze zeven kernen. In onze verenigingen sporten, spelen en leven we samen. Verenigingen zijn de ideale plaatsen om mensen met elkaar te laten verbinden, iets waar volgens ons op dit moment meer dan ooit behoefte aan is in onze samenleving. Mede op initiatief van ons tweede kamerlid Inge van Dijk start het CDA een offensief om verenigingen en vrijwilligers te ondersteunen. Hieraan werken zowel landelijke als lokale CDA-politici mee.

Nederland is een echt verenigingsland. Ons land telt ongeveer 150.000 verenigingen en maar liefst één op de drie Nederlanders is wekelijks actief in een vereniging. Zonder vrijwilligers en verenigingen rolt de bal niet en kleurt het land op Koningsdag niet oranje.

Buitenstaanders welke in onze gemeente Gemert-Bakel komen wonen en/of werken zijn meestal verbaasd over de uitgebreide voorzieningen en vele verenigingen welke al onze zeven kernen hebben, daar mogen we erg trots op zijn. Maar ook deze verenigingen hebben het moeilijk. Ze komen uit de coronacrisis, kampen met een tekort aan vrijwilligers en bestuursleden, ervaren regeldruk of maken hoge kosten voor bijvoorbeeld energie. Met als risico dat ze omvallen.

En dat willen wij niet, want initiatieven van onderop zijn het cement van onze samenleving. Daar moeten we zuinig op zijn! Daarom start het CDA vanaf deze week Vereniging Nederland. Een initiatief om verenigingen en vrijwilligers weer centraal te stellen, te ontzorgen en ondersteunen. Bijvoorbeeld door overbodige regels af te schaffen, zodat vrijwilligers weer kunnen doen waarvoor ze ooit vrijwilliger zijn geworden. En mensen het weer leuk vinden om vrijwilliger en lid van een vereniging te zijn. Want bij een sterke samenleving hoort een sterk verenigingsleven.

Onderdeel van het offensief zijn onder een andere een landelijk meldpunt, enquête onder verenigingen, oprichting van een (deskundigen)panel en fysieke sessies in het land. Allemaal bedoeld om knelpunten en ideeën te verzamelen waar de politiek, landelijk of lokaal, mee aan de slag kan. 

CDA Gemert-Bakel hoopt van harte dat zoveel mogelijk verenigingen willen meedoen en gebruik maken van onze enquête of het bijbehorende meldpunt. Deze week ontvangen al onze verengingen hiervoor een uitnodiging per mail. Mochten er verenigingen zijn die deze niet ontvangen neem dan contact op met ondergetekende of kijk op de site: https://www.cda.nl/vereniging-nederland.

Bij vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met:

Joris van Loon
(raadslid) CDA Gemert-Bakel

[email protected]
06-53197616

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.