09 mei 2019

De golfbaan: vraag en antwoord

Afgelopen weken zijn er aan ons veel vragen gesteld over de golfbaan in onze gemeente.
Wij snappen dat er veel vragen zijn en zullen deze dan ook proberen zo goed mogelijk te beantwoorden.

1. Waarom laten we de golfbaan niet failliet gaan? De golfbaan is gefinancierd door de gemeente. De gemeente is in principe de bank. Wanneer de golfbaan failliet gaat, dan blijft er een schuld bij de gemeente openstaan van circa 13 miljoen.

2. Maar wat als je de grond verkoopt, bijvoorbeeld aan agrariërs of aan de zandwinning? Ook als we dat zouden doen is het onmogelijk het gat van 13 miljoen te dichten. Het gaat om 75 hectare grond met een waarde van ongeveer €8/m². Dat zou 6 miljoen opleveren. De gemeente behoudt dan een schuld van 7 miljoen.

3. Hoe is de golfbaan dan precies gefinancierd? De golfbaan is volledig gefinancierd door de gemeente. De grond, de inrichting, de installaties van de baan en het clubhuis zijn gerealiseerd doordat de gemeente leningen heeft afgesloten. Dat is nu zo’n tien jaar geleden, voor de economische crisis. De rente op een lening was destijds veel hoger dan nu. Door ingrijpen van Europa is deze rente drastisch gedaald. Een voorspelling die we toentertijd niet hebben kunnen maken. Tien jaar geleden is er gekozen voor zekerheid, achteraf bleek dit schijnzekerheid. De gemeente heeft gekozen voor een lening met rentevaste looptijd van 50 jaar (4,59%). Achteraf gezien is dit een slechte keuze geweest. De leningen zijn aangegaan door de gemeente. De golfclub betaalt een erfpacht aan de gemeente om gebruik te kunnen maken van de gronden en de baan. De verantwoordelijkheid voor de financiering zit dus volledig bij de gemeente en kunnen we niet bij de club neerleggen.

4. Waarom laten we de leden niet extra bij betalen? De leden gaan meer betalen. Eén van de voorwaarden bij het verbeterplan is dat ook de leden meer gaan betalen voor de speelrechten. In 2019 zal dit totaal €73.000,- opbrengen en dat loopt op naar €215.000,- in 2022. Als dit niet gebeurt dan zal de gemeente de erfpacht niet verlagen.

5. Kunnen we ervoor zorgen dat het nog steeds 0 euro per inwoner kost? Ja, dat kunnen we en dat gaan we wat ons betreft doen! Met de huidige rentestanden kan de verlaging van de erfpacht, dat is 90.000 euro, gedekt worden zonder dat deze op de begroting drukt. Wij zullen hiervoor met een voorstel komen in de raad.

Weglopen van moeilijke dossier doen wij niet. Daar zetten wij de schouders onder.
Net zoals we dat bij het zwembad hebben gedaan en zoals we dat zullen blijven doen.

Wat ons betreft bespreken we dit dossier dan ook in de eerstvolgende raadsvergadering. Wij hopen dat we u met bovenstaande feiten een beter beeld hebben gegeven van dit dossier. Het is ingewikkeld en voor buitenstaanders wellicht lastig te begrijpen. Daarom is het onze taak om het zo goed mogelijk uit te leggen.

Nog vragen?

Mail ons: [email protected]

Anita Relou

CDA Gemert-Bakel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.