05 maart 2020

De Omgevingswet. Wat is het en wat hebt u eraan?

Op 1 januari volgend jaar treedt de Omgevingswet in werking. Bedoeld om bestaande regels en wetgeving eenvoudiger te maken. Eén nieuwe wet vervangt maar liefst 26 wetten voor bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Onze hele leefomgeving, straks optimaal benut én beschermd door één nieuwe Omgevingswet.

Meer mogelijkheden voor gemeenten, meer inspraak voor de burger. Het is natuurlijk prettig dat de regels voor ruimtelijke ordening eenvoudiger en overzichtelijker worden. Maar gelukkig blijft het daar niet bij. Er komt ook meer ruimte voor lokaal maatwerk. Dit moet ervoor zorgen dat de gemeente zaken als woningbouw, energietransitie, natuur, bedrijvigheid en bereikbaarheid beter aan kan pakken.

En belangrijk voor u als burger: de verplichte omgevingsdialoog. Burgerparticipatie is één van de pijlers onder de Omgevingswet. Als je de mensen vroeg betrekt bij de voorbereiding van besluiten, worden die beter en krijg je meer draagvlak. Het gaat ook sneller, de bedoeling is dat vergunningsprocedures straks nog maar 8 weken duren, in plaats van 26 weken.

De voorbereidingen zijn in volle gang, ook in Gemert-Bakel.
De wet moet halverwege dit jaar goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en daarna door de Eerste Kamer. Voordat de Omgevingswet in werking treedt moet er nog veel werk verzet worden, zowel landelijk als lokaal. Op dit moment zijn provincies, waterschappen en gemeenten druk bezig om hun lange termijn plannen op het gebied van ruimtelijke ordening vast te leggen in een omgevingsvisie. Ook de gemeente Gemert-Bakel is hiermee volop aan de slag, want er gaat nogal wat veranderen. Nu is er nog een lappendeken van bestemmingsplannen, straks is er één omgevingsplan, voor de hele gemeente. Hierin ligt vast welke ruimtelijke ontwikkelingen wel of niet mogelijk zijn. Maar niet alleen dat, het wordt veel uitgebreider, met ook de regels voor bijvoorbeeld monumenten en het kappen van bomen. Alles wat eerst los was komt in één overzichtelijk plan. Niet alles is nieuw, zo is bijvoorbeeld de omgevingsdialoog in Gemert-Bakel al ingevoerd.

CDA Gemert-Bakel is van mening dat onze gemeente moet insteken op praktisch toepasbare regelgeving met zo min mogelijk bureaucratie. Daarnaast zijn we van mening dat als u op dit moment een plan heeft, u dit ook op dit moment kan indienen bij de gemeente in plaats van wachten tot de omgevingswet inwerking is.
En ook u bepaalt mee!

Op dit moment is de gemeente bezig met een inventarisatie van de behoeften van haar inwoners. Er zijn bijeenkomsten geweest met de dorpsraden van de diverse dorpskernen. Op hun beurt hebben diverse dorpsraden een oproep gedaan aan inwoners voor input in deze omgevingsvisie. Goed initiatief vinden wij als CDA Gemert-Bakel. Inwoners betrekken bij besluitvorming is een goede vorm van burgerparticipatie. Wil jij ook mee praten over deze omgevingsvisie?

CDA Gemert-Bakel hoort graag van inwoners van onze gemeente hoe zij tegen ruimtelijke ontwikkelingen aankijken binnen onze gemeente.
Je kan ons hierover een e-mail sturen:
[email protected]

Willeke van Zeeland

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.