28 november 2022

De week van de hoorzitting

15 november jl. heeft het College van Gemert-Bakel haar conceptreactie op het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers om medewerking te verlenen aan de opvang van asielzoekers, kenbaar gemaakt. Dit is een reactie op het verzoek van het COA voor 300 opvangplekken voor noodopvang, voor de periode van minimaal 2 jaar en reguliere opvang voor een periode van 5 tot 10 jaar op het Zorgboog-terrein in Bakel. In haar conceptreactie geeft het College aan dat het bereid is om vervolggesprekken met het COA aan te gaan voor de realisatie van noodopvang in units voor maximaal 150 asielzoekers op een beperkt deel van het terrein voor 2 jaar. Hoewel we de mening van het College delen dat ook onze gemeente haar verantwoordelijkheid moet pakken in het oplossen van deze maatschappelijke opgave. Het CDA heeft reeds gecommuniceerd dat wij om diverse redenen geen heil zien in opvang op het Zorgboog-terrein in Bakel en het aantal opvangplekken van 300 te hoog vinden voor onze gemeente.

Wat willen we dan wel? Ook het CDA Gemert-Bakel vindt dat wij een opdracht hebben om een passende oplossing te bieden voor dit maatschappelijke en humanitaire probleem. De onmenselijke situaties in Ter Apel en het wekelijks verhuizen van sporthal naar sporthal moeten stoppen en daar moet ook onze gemeente een steentje aan bijdragen. Echter is wat ons betreft het Zorgboog-terrein ongeschikt als opvanglocatie en is het grote aantal opvangplekken niet passend voor het dorp Bakel of de gemeente Gemert-Bakel.

Vorige week hebben veel inwoners, tijdens de drukbezochte door de raad georganiseerde hoorzitting, hun visie over het voorliggende voorstel kunnen geven. Er hebben 16 mensen ingesproken. Er waren voor- en tegenstanders maar iedereen benadrukte dat wij als gemeente iets moeten doen aan dit maatschappelijke probleem. Na het inspreken zijn wij in de gelegenheid gesteld om verdiepende vragen inzake mogelijke opvang te stellen aan het COA, de Zorgboog, de Politie, een afgevaardigde van de gemeente Cranendonck en het College.  Wij hebben o.a. gevraagd naar mogelijke alternatieve kleinschaligere opvang in Gemert-Bakel, evenredige verdeling in onze regio, en wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle asielopvang. Wij zijn hierbij op zoek geweest naar de oplossing in plaats van het probleem en de tegenstellingen.

Dinsdag 6 december zal de gemeenteraad uiteindelijk besluiten hoe de definitieve reactie van het college richting het COA zal worden opgesteld.

Fractie CDA Gemert-Bakel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.