18 oktober 2021

Doen waar het om draait

We zijn in de herfst van het jaar en dat geeft aan dat we richting de begroting gaan. De begrotingsbehandeling is 11 november, waarna er nog 2 vergaderingen zijn deze raadsperiode.  

Wat ik u alvast vooruitlopend op de begroting kan zeggen is dat wij zeer trots zijn op de behaalde resultaten. Financieel stonden wij er circa 8 jaar geleden niet goed voor. Maar door te doen waar het om draait; hard werken, initiatieven waarmaken en voorzichtig investeren, is onze gemeente financieel weer kerngezond. Van 8 jaar geleden min 11miljoen, naar 2018 3miljoen plus en nu naar 15miljoen plus.

Graag neem ik u nog even mee terug naar 7 oktober waar de raadvergadering in het teken van bestemmingsplannen en moties vreemd aan de orde van de dag stond. Moties vreemd aan de orde van de dag zijn moties (opdrachten van raad aan college) die ingediend worden over een onderwerp dat niet op de agenda van de raadsvergadering staat. Meestal gaat het dan om een actueel onderwerp.

Vanuit het CDA Gemert-Bakel heeft ons kersverse raadslid Hendrik van Hout gelijk zijn eerste woorden mogen spreken in de raad. Hij wil onze jongeren graag nog meer betrekken. Hij wil beginnen met meer respons van jongeren bij peilingen of enquêtes. Daarom heeft hij een motie ingediend. 

Daarnaast is er door het CDA samen met de Dorpspartij een motie ingediend om de Burgemeester Bekkerlaan meer prioritering te geven. Op de Burgemeester Bekkerlaan in Gemert wordt vaak te hard gereden. Daarom willen wij graag dat eerder dan gepland deze straat wordt afgewaardeerd naar 30 km/u. Dit komt de veiligheid voor o.a. de naar school gaande kinderen ten goede. Echter van groot belang is dat de weg wel  geschikt blijft voor het busvervoer. Want goede ontsluiting, ook met het openbaar vervoer, is  belangrijk.  Dit kan zeker ook hand in hand met verkeersveiligheid.

Tot slot hebben wij een motie ingediend met een opdracht aan het college om een brief te schijven aan onze staatsecretaris. Tevens zullen wij deze boodschap meegeven aan ons kamerlid Inge van Dijk richting Den Haag. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat deze motie mede ingediend werd door de Dorpspartij en de Lokale Realisten.

Waar het hier om draait is de gezondheid van onze inwoners. Daar is het bevolkingsonderzoek zeer belangrijk in. Daarmee kunnen twee smerige ziektes worden opgespoord, borstkanker en darmkanker. Daarom is maximale toegang tot de bevolkingsonderzoeken van cruciaal belang. Maar onlangs is die toegang voor het bevolkingsonderzoek borstkanker beperkt door de staatssecretaris.  Die opriep  om de toegang tot de bevolkingsonderzoeken terug te draaien naar het oude.

Misschien lijkt het dat dit onderwerp voor ons als lokale politiek ver van ons af staat. Maar dit komt recht uit het hart en iedere oproep naar Den Haag helpt! Laten we niet onderschatten wat de invloed van bevolkingsonderzoeken op onze gemeente is.

Mocht u hierover vragen hebben, of graag eens van gedachte willen wisselen?
Neem dan vooral contact op, ik hoor graag van u!

Stefan Janszen
0610234611

[email protected]

CDA Gemert-Bakel

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.