29 november 2021

Doen waar het om draait: “Meer duurzame energie en besparing”

In de commissievergadering vorige week stond de Regionale Energiestrategie (RES) op de agenda. Deze is rijp voor de raad bevonden en daarom behandelen wij de aankomende raad deze ook om tot besluitvorming te komen.  Er is over de RES al vele malen gesproken. In de RES draait het om de regionale opgave waarbij er in 2030 zeker 2TWh aan duurzame energie opgewerkt moet worden d.m.v. bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie maar ook gebruik van warmte. Ook Gemert-Bakel levert hier haar proportionele bijdrage aan wat neer komt op 64MWh. Het is belangrijk in kader van de klimaatwet en met oog op de toekomst dat deze bijdrage geleverd wordt. Het is belangrijk dat wij deze bijdrage allemaal leveren en er zullen voor en in de toekomst duidelijke keuzes gemaakt moeten worden. Dit kwam onder andere ook duidelijk naar voren in het gesprek dat het CDA onlangs had met onze kersverse klimaatburgemeester Bert Visser uit Handel.  

Doen waar het om draait is in deze het opwekken van duurzame energie. Iedereen weet dat dit onder andere gebeurt door middel van zonnepanelen op de daken. Tijdens een fietstocht door de gemeente bleek laatst dat deze niet te missen zijn hier op daken van huizen en bedrijven. Velen hebben ze liggen en velen gaan  ongetwijfeld binnenkort ook nog zonnepanelen leggen. In het kader van de RES wil het CDA dat er voornamelijk eerst de zonnelader wordt afgegaan. Dit betekent concreet dat eerst gekeken wordt naar wat er op de daken kan liggen en dat we dan pas naar grondgebonden opwek kijken. Op initiatief van het CDA komen er 5 pilots met zonnevelden van max. 6 ha. die voldoen aan de door de gemeenteraad gestelde kaders.

Er is echter wel een probleem in deze dat breed in o.a. Brabant speelt en dat is de netwerkcapaciteit. Het netwerk van Enexis is overbelast/vol en er is de komende jaren vrijwel geen ruimte voor extra capaciteit. Dat is een grote stoorzender die aangepakt moet worden. Gelukkig zetten diverse gemeenten en provincie zich in voor de broodnodige capaciteitsvergroting om zo doelstellingen te kunnen halen.

Doen waar het om draait is ook het besparen van energie en energie zuinigheid. De meesten van u hebben in de afgelopen maanden tijdens twee verdeelrondes een duurzaamheidscheque van €80,- ontvangen om te besteden. Een goed initiatief van onze wethouder Willeke van Zeeland, het CDA moedigt u aan deze te besteden. Alle kleine beetjes helpen. Indien u deze duurzaamheidscheque onverhoopt niet ontvangen heeft, meldt u zich dan bij onze gemeente.

Doen waar het om draait betekent ook dat er nu en in de toekomst keuzes gemaakt moeten worden. Keuzes die niet altijd gemakkelijk zullen zijn, maar die voor ons en toekomstige generaties wel belangrijk zijn. Keuzes die we samen zullen moeten maken, waarvoor het  CDA niet zal weglopen als het nodig is.

Wilt u over dit onderwerp of over andere zaken met ons in gesprek? Laat het ons weten.

Thijs van den Elsen
Raadslid CDA Gemert-Bakel

[email protected]
06-52636552

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.