23 december 2019

Een mooi centrumplan voor Bakel

Onlangs is door de Stem van Bakel en de gemeente het programma ‘Een levendig centrum in Bakel’ gepresenteerd. Een programma als basis voor de verdere inrichting van Bakel. Wij zijn blij met veel van de kaders die opgenomen zijn en vinden het belangrijk dat ook bij de verdere detailuitwerking dit zoveel als mogelijk in samenspraak gebeurt.

Allereerst wordt er gestart met de verdere ontwikkeling van het Wilbertsplein en een onderzoek naar de realisatie van een MFA. Niet alleen moet het centrum levendiger gaan worden maar er is ook veel meer aandacht voor fietsers en voetgangers, deze zullen uitdrukkelijk meer ruimte gaan krijgen door de belangrijkste wegen in en naar het centrum verkeersluwer te gaan maken. Belangrijk voor de entree van Bakel is de huidige rotonde in het centrum. Deze gaat zo worden ingericht zodat deze toegang voortaan een open blik op het centrum geeft. 
Zeer enthousiast zijn wij over de plannen voor de herinrichting van het centrumplein. Hierbij is naar onze mening goed gekeken naar de wensen van de inwoners.
Een visualisatie van de voor Bakel historisch kenmerkende Peelrandbreuk, aangelegd in diverse hoogtes met borrelende poelen in het breukvlak en waterspuiters, zal een boeiend en levendig spektakel bieden voor jong en oud welke ongetwijfeld op één van de nieuwe of uitgebreide terrassen of gecreëerde zitplaatsen zullen verblijven. Een echte ontmoetingsplek in het Bakelse dorpshart!

Met de nieuwe herinrichting blijft het aantal parkeerplaatsen in het centrum ongeveer gelijk aan het huidige aantal.
Belangrijk is dat het plein weer wordt aangemerkt als blauwe parkeerzone zodat het niet meer zoals nu steeds meer gebeurt, langere tijd gevuld is met langparkeerders. Hiervoor is het plein in onze ogen niet bedoeld.
Het probleem van de langparkeerders moet zich echter niet gaan verplaatsen naar het Clausplein. Een parkeervergunningzone aan het Clausplein zou hier een oplossing voor kunnen zijn.
Een aandachtspunt blijft dat het plein “rollator-/rolstoelvriendelijk” wordt bestraat zodat het voor iedereen goed toegankelijk is en blijft. Meerwaarde is ook dat de doorgangsroute van auto’s van de Dorpsstraat naar de Bernhardstraat met de nieuwe inrichting verdwenen is. Dit garandeert een open plein waar ook onze kinderen straks veiliger kunnen verblijven. 
Ook zijn wij tevreden dat het “kloosterplein” (ten zuiden van de kerk) ook in de toekomst geschikt blijft als locatie waar prachtige evenementen zoals Streetrock en de Bakelse kermis georganiseerd kunnen worden zodat Bakel een bruisend dorp blijft. Hoe dit te doen in combinatie met een groenere uitstraling daar zal in de latere uitvoering nadrukkelijk aandacht voor moeten zijn.

Wij zijn positief over de huidige plannen, een ingewikkelde puzzel waar veel belangen samenkomen. Op basis van dit plan kan Bakel de vervolgstappen gaan uitwerken en realiseren. De schop moet in de grond!

Wij wensen u een goed en gezond 2020, en hopen u de hand te mogen schudden op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 7 januari in het Parochiehuis in Bakel.

Anita Relou en Joris van Loon

CDA Gemert Bakel

[email protected]

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.