11 oktober 2021

Even voorstellen

Vorige week schreef Anita Relou haar afscheidsbrief als raadslid. Ik heb veel bewondering voor haar tomeloze inzet en betrokkenheid gedurende haar raadslidmaatschap. Op 7 oktober ben ik benoemd als haar opvolger in de gemeenteraad: een enorme eer maar zeker ook een zware klus. Ik stel me graag aan u voor.

Wie ben ik?
Mijn naam is Hendrik van Hout, ik ben 20 jaar oud en ben opgegroeid aan de Neerstraat in Bakel. Ik ben naar de middelbare school in Deurne gegaan, en daar ontdekte ik mijn interesse voor politiek. Op zoek naar een lokale partij om wat meer over politiek te leren, kwam ik in 2017 uit bij het CDA Gemert-Bakel. Ruim een jaar heb ik toen mogen meekijken bij de fractievergaderingen en de verkiezingscampagne. Ook stond ik op de kieslijst, waar ik positief verrast werd door de vele stemmen die ik kreeg. Ik had echter ook veel zin om het studentenleven te gaan ontdekken, daarom heb ik de afgelopen drie jaar op kamers gewoond in Den Haag voor mijn studie Internationale Betrekkingen. Inmiddels woon ik alweer een paar maanden thuis in Bakel.

Waarom ga ik de politiek in?
Toen ik gebeld werd met de vraag of ik Anita wilde opvolgen, heb ik best even getwijfeld. Wat heb ik als student die zelfs een tijdje in Den Haag heeft gewoond te zoeken in de Gemert-Bakelse gemeenteraad? Al op de middelbare school kwam ik er echter achter dat de politiek de plek is om dingen te veranderen. Ik ben dan misschien jong, maar ik heb een mening over de plek waar ik woon en over de rol die jongeren zouden moeten spelen in de politiek. Tot de verkiezingen wil ik me daarom als raadslid graag richten op thema’s als het sociaal domein, burgerparticipatie, leefbaarheid en jongereninspraak.

Burgerpeiling
7 oktober heb ik ook mijn eerste motie ingediend. Afgelopen jaar is door een onderzoeksbureau een peiling gehouden onder de inwoners van al onze kernen, met vragen over leefbaarheid, voorzieningen en vertrouwen in de politiek. Het rapport bevat goede aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. Het was wel teleurstellend om te lezen dat slechts 4% van de respondenten onder de 30 jaar is, en jongeren tot 18 jaar niet eens benaderd waren voor het onderzoek. Als een deel van onze inwoners die juist zo belangrijk is voor de leefbaarheid van onze kernen niet wordt meegenomen in dit soort onderzoeken, zien we belangrijke verbeterpunten over het hoofd. Daarom heb ik een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen om – in samenspraak met het jongerenwerk, onderwijs en verenigingen – een soortgelijk onderzoek onder kinderen en jongeren uit te voeren. Hopelijk geven de resultaten aanleiding tot concrete actiepunten die we als fractie en raad op kunnen pakken, waardoor jongeren nog beter worden betrokken bij onze mooie gemeente.

Mocht u hierover vragen hebben, of graag eens van gedachte willen wisselen? Neem dan vooral contact op, ik hoor graag van u!

Met hartelijke groet,

Hendrik van Hout
06-19505649

CDA Gemert-Bakel

[email protected]

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.